Tots som empresa: canvi d’esperit empresarial

dimarts, 19 juny, 2018

La comissió de Gestió Empresarial dels Enginyers Industrials de Catalunya va celebrar, el passat 4 de juny, una jornada tècnica sobre el canvi d’esperit empresarial que s’està vivint en la societat actual, global i tecnològica. La mundialització, entesa com el fenomen que consisteix en un increment accelerat de les relacions entre actors, dissenys, processos i estructures, està afectant al món de l’enginyeria i als seu paper en la societat, desempoderant i desubicant a les diferents parts afectades i obligant a repensar individus, sistemes i territori.

L’acte va ser presidit pel degà del Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya (COEIC), Josep Canós, i va comptar amb l’assistència del president de l’Associació d’Enginyers Industrials de Catalunya, Jordi Renom, i d’altres personalitats rellevants de diversos sectors de la societat catalana.

Ramon Garriga, exdegà del COEIC va afirmar que “en l’era de l’alta tecnologia en la què ens trobem, la figura de l’enginyer s’ha de reposicionar i ser reconeguda pel seu important paper social”. No només des del punt de vista tecnològic sinó també cognitiu ja que la nova empresa necessitarà subministradors d’informació solvents i de qualitat. “Factors externs com el medi ambient, la seguretat i el mix de marketing ens poden ajudar a ser una empresa de valors, de prestigi, factors interns com la innovació, la conciliació familiar i les interrelacions amb professionals de la filosofia, psicologia, neurociència o lingüística, entre d’altres, poden conformar la nova empresa”.

En paraules de Gonçal Mayos, professor titular de Filosofia de la Universitat de Barcelona, consultor de la Universitat Oberta de Catalunya i director del Grup Internacional de Recerca, Cultura, Història i Estat (GIRCHE), “ens agradi o no, estem en una creixent societat de mercat i, per això, gran part dels agents socials s’han de reestructurar i actuar com ho fa una empresa en un mercat competitiu. Els individus han de ser empresaris de si mateixos, homes de marca”. Gonçal Mayos va afegir que els col·legis professionals, i el COEIC entre ells, també operen cada vegada més com una empresa competitiva i, per aquesta raó, s’ha d’organitzar com a tals i aportar nous valors als seus col·legiats.

Tant Ramon Garriga com Gonçal Mayos van reconèixer que el Projecte-procés Formarket-Caterem d’Antoni Vives, membre de la comissió de Gestió Empresarial dels EIC i de la comissió d’Intangibles de l’Associació Catalana de Comptabilitat i Direcció (ACCID), ha aportat un nou esperit empresarial. Antoni Vives va presentar, en aquesta jornada celebrada a la seu dels EIC a Via Laietana, una síntesi dels punts més rellevants del projecte-procés. “Cada individu és empresa. La nova empresa implica un re-empoderament de l’individu humà i del paper de la ment intuïtiva, comporta l’apel·lació de l’ètica en els canvis.“ El projecte-procés s’ha desenvolupat des de diferents òptiques: la de l’enginyeria, la de les organitzacions i de l’associacionisme, la material, la de negoci de negocis, la del CATEREM (Catalunya, Territori i Empresa), la de la intel·ligència artificial, entre moltes d’altres.

La jornada va finalitzar amb paraules d’en Guillem Graell, fundador de la comissió de Gestió Empresarial del COEIC, ressaltant i fent una crida al paper dels enginyers i enginyeres en les realitzacions empresarials i institucionals de les quals podem gaudir avui a Catalunya.