La Comissió de Cultura, subcomissió Engitren, va organitzar una visita, el passat 14 de desembre de 2023, a l’exposició “El ferrocarril en les arts i la literatura catalanes” a l’Espai Provença de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC).  Aquesta exposició, produïda pel Museu del Ferrocarril de Catalunya amb el suport de FGC, la Fundación de los Ferrocarriles Españoles i l’Escola Politècnica Superior d’Enginyeria de Vilanova i la Geltrú (UPC), s’ha realitzat a partir d’una selecció dels continguts del llibre “El ferrocarril en les arts i la literatura catalanes” (2022), de Jordi Font-Agustí, coeditat pel Museu del Ferrocarril de Catalunya i la Societat Catalana de Tecnologia (IEC). 

Durant la visita, guiada pel seu comissari Jordi Font-Agustí, es va posar de manifest que el ferrocarril és una de les consecucions més atractives de l’enginy humà perquè es conforma amb la participació de gairebé totes les branques de la tecnociència. També és un sistema tècnic, estès damunt del territori que ha tingut un impacte social i que ha captat l’atenció de totes les arts, esdevenint un objecte de culte. 

Des de la seva aparició, el ferrocarril no ha deixat mai d’interessar als artistes. Els il·lustradors van representar en els seus gravats i dibuixos la ingent tasca d’enginyeria dels primers traçats. Els pintors van plasmar el paisatge europeu transformat pel nou mitjà de transport. Els novel·listes van utilitzar el ferrocarril com a escenari per a les seves obres. Els poetes van reflexionar sobre els canvis que el ferrocarril provocava en paisatges, vides i hisendes. El cinema, des dels seus primers fotogrames, el va prendre com a localització i com a protagonista. El cartellisme ha produït obres memorables per promocionar les línies i els destins. La música ha trobat, en el sotragueig del tren, tant la base per a les cançons populars dels seus treballadors com el ritme per al jazz i les obres simfòniques. 

Una simbiosi entre art i ferrocarril que no s’ha aturat mai i que continua, avui dia, amb la incorporació de la novel·la gràfica, l’art digital i els videojocs.

Compartir