Per a més informació clica a la fitxa de la jornada 

 

Coincidint amb la trobada anual del grup transversal d’Enginyers Voluntaris (format per voluntaris d’Enginyeria: Agrònoms; Camins, Canals i Ports; Industrials; Informàtica i Telecomunicació) es va celebrar una jornada sobre els Centres Especials de Treball (CET), el 28 de novembre de 2023 a la seu d'Enginyers Industrials de Catalunya a Barcelona.

Els CET són empreses que tenen un 70% de treballadors i treballadores amb alguna discapacitat i el seu objectiu és facilitar la seva integració en el mercat de treball, proporcionant-los una feina remunerada. Segons dades de la Generalitat de Catalunya, l'any 2021, hi havia 194 CET al nostre país, que donaven feina a 26.589 treballadors (21.618 dels quals amb discapacitat), majoritàriament, en les línies de treball manufactureres, de la neteja i la jardineria.

Des d'Enginyers Voluntaris s’està col·laborant amb alguns CET i aquesta jornada va ser una bona oportunitat per donar a conèixer la seva realitat i explorar noves vies de col·laboració. En la sessió, van participar Miquel Ángel Ruiz, gerent de la Fundació Molí d'en Puigvert, Steffi Sala Baudach, responsable de comunicació de la Fundació Rubricatus, i Josep Roset, conseller delegat de la Federació de Centres Especials de Treball de Catalunya (FECETC).

Miquel Ángel Ruiz va destacar que “moltes vegades el trànsit cap a l’empresa normalitzada no és fàcil; fins i tot, a les mateixes persones els hi costa molt de fer el pas. La persona no s’ha d’adaptar a l’entorn, és l’entorn que ha de fer l’esforç per adaptar-se a la persona”. Josep Roset va explicar que els grans reptes per a la inclusió i inserció de les persones dels CET en les anomenades empreses normalitzades són “el compliment de la Llei general de la discapacitat (que no es dona en un 50% dels casos) i els prejudicis”. 

Steffi Sala Baudach va compartir l’experiència de la Fundació Rubricatus durant la pandèmia. “Vam continuar oferint el servei essencial d'àpats a la gent gran perquè els treballadors així ho van decidir. No és només el menjar, és el vincle", va afegir.  Els portaveus de les tres entitats van coincidir en posar en valor el paper de les persones voluntàries en el seu dia a dia. “El tercer sector no té tots els recursos que necessita, el voluntariat sempre és essencial”, van destacar.  Per a més informació clica a la fitxa de la jornada

Compartir