Enginyers Industrials de Catalunya (EIC), a través de la Comissió d’Acció Professional, ha celebrat una jornada tècnica dedicada a les zones de joc infantil (playgrounds), espais fonamentals per al desenvolupament dels infants i per a la qualitat dels espais públics. La sessió s’ha adreçat a professionals implicats en la planificació, disseny, instal·lació, manteniment i certificació d’aquest tipus d’equipaments, així com a qualsevol persona interessada en aquest àmbit.
L’objectiu de la jornada ha estat oferir una visió global i pràctica sobre les àrees de joc, proporcionant eines per comprendre els criteris tècnics i normatius necessaris per garantir espais segurs, inclusius i sostenibles.
Una aproximació integral i actualitzada
Durant la sessió, s’han abordat temes com els principis bàsics del disseny de jocs infantils, les necessitats segons les edats, la importància del disseny universal, així com les tendències actuals en materials, personalització i integració amb l’entorn urbà. També s’han tractat aspectes normatius clau i recursos tècnics per a la gestió municipal.
En primer lloc, Mercedes Rodés, directora general de Kompan per a Espanya, Itàlia i Portugal, ha exposat les tendències en disseny de parcs infantils, com la personalització, la connexió amb la natura, la inclusivitat o l’esport a l’aire lliure. Rodés ha remarcat que “cada franja d’edat té necessitats diferents i, si no hi ha un repte adequat, els infants marxen”.
Tot seguit, Estela Plana, responsable tècnica de Kompan, ha aprofundit en la normativa europea de seguretat UNE-EN 1176 i 1177, així com en el paper dels certificats TÜV i la importància de la certificació externa per garantir espais segurs des del disseny fins a la instal·lació.
Raúl Fuentes, delegat comercial de Kompan a Catalunya i Balears, ha presentat el marc normatiu d’accessibilitat, centrant-se en el Reial decret 193/2023 i les aplicacions pràctiques en àrees de joc i fitness a l’espai públic, amb referències específiques a l’experiència de Barcelona.
Finalment, Óscar Elgarrista, responsable del Grup de Treball d’Enginyeria de l’Oci d’Enginyers Industrials de Catalunya, ha explicat els motius que han portat a la creació del primer comitè tècnic estatal del sector, amb l’objectiu de professionalitzar aquest camp de l’enginyeria i liderar-ne l’evolució cap als reptes de futur.