Per a més informació clica a la fitxa de la Jornada

“Des del Govern treballem per a què la ciutat intel·ligent s’estengui arreu del territori i no es produeixi l’escletxa digitalva destacar Daniel Marco, director general d'Innovació i Economia Digital de la Generalitat de Catalunya, durant la cloenda de la Quarta Jornada Smart Cities: Impacte previsible de la Tecnologia 5G, organitzada per Enginyers Industrials de Catalunya i l’Associació Professional TIC de Catalunya. Marco va assenyalar que “el 5G transformarà la manera de treballar de les fàbriques, de les escoles, dels hospitals i cal accelerar aquest canvi identificant els casos d’ús i creant una nova indústria al voltant d’aquesta tecnologia”.

Segons Eduard Martín, CEO de 5G Barcelona, durant els propers 10 anys es produirà un salt més enllà de les “Smart Cities” i “cal parlar més de xarxes intel·ligents que de 5G, més de ciutats que consumeixen, produeixen i distribueixen dades que de ciutats tecnificades”. El degà Josep Canós va considerar que l'impacte de la 5G serà un tema d'actualitat i recorrent “perquè tracta un binomi transcendental abordant la ciutat, com a hàbitat de l'ésser humà, i la tecnologia”. 

Pilar Conesa, Smart City Expo World Congress Curator, va recordar que la latència és la gran diferencia entre el 4G i el 5G ja que permet que la informació arribi a temps real, obrint noves possibilitats i serveis per a la mobilitat (conducció assistida i autònoma), per al sector salut (teleassistència, operacions quirúrgiques a temps real, atenció a persones amb risc, etc.), per a la logística (amb millores significatives en la gestió i distribució), en la seguretat i les emergències, en les “Smart Grids” i en l’àmbit turístic a través, per exemple, de la realitat augmentada. Per Conesa, “el 5G ens durà cap a una ciutat més amable i segura”.

Desplegament publicoprivat del 5G

El 6G està previst pel 2030 però fins llavors queda molt per fer, els propers 2 anys farem el desplegament del 5G i els 8 següents és quan en farem ús, sobretot les empreses” va predir Pascual Sanchis, cap de Màrqueting de Telefònica. Sanchis va destacar la necessitat de la col·laboració publicoprivada no només en el desplegament del 5G sinó també en la seva maduresa tecnològica. José Capote, cap de la Unitat de Negoci d’Operadors a Huawei España, va reclamar que per impulsar el 5G cal la liberalització d’espectres i aconseguir, d’aquesta manera, una disponibilitat de cobertura massiva pel 2021.

José Antonio Aranda, director d’Estratègia i Innovació a Cellnex, va assenyalar que cal tenir en compte que el 5G portarà noves estructures més enllà de les antenes i que és necessari un estudi per a la seva viabilitat a les ciutats. “Una de les possibilitats és la de treure el tràfic de les antenes a través de la fibra” va avançar Aranda als assistents a la jornada. “No només ens ha de preocupar el desplegament del 5G sinó també el seu manteniment” va puntualitzar Jordi Ortuño, cap de Mobilitat i Innovació Urbana de l’Ajuntament de Barcelona. Segons Ortuño, és important un anàlisis previ d’on cal implementar aquesta nova tecnologia per a què aporti valor i doni resposta a les necessitats reals dels ciutadans i ciutadanes.

Casos d’ús

Els operadors i els departaments d’Innovació de les empreses estan treballant en diferents casos d’ús utilitzant el 5G. Fénix Ríos, de la Fundació Cyborg, va avançar que es donaran nous casos d’ús sobretot a la Indústria i al sector Salut. “En IoT, aquesta nova tecnologia permetrà la monitorització i computació de dades a temps real”, Ríos també va afegir que el 5G democratitzarà la Salut perquè, per exemple, a través d’un xip implantat al cos es podran monitoritzar les constants de l’organisme i actualitzar les històries clíniques a temps real.

Tallers de discussió

La sessió va acabar amb un resum dels tallers que aquest any es van desenvolupar -prèviament a la Jornada.  4 Tallers de Discussió  on es van destacar aspectes com la implicació del 5G en la normativa municipal, la salvaguarda dels drets individuals i col·lectius en la seva implementació, el paper de la pandèmia en l’acceleració de la transformació digital de les empreses i en la seva connectivitat i el sorgiment d’un nou moviment social i cultural, denominat Transhumanisme, que vol transformar la condició humana a través del desenvolupament de la ciència.

Per a més informació clica a la fitxa de la Jornada

Articles a Fulls d'Enginyeria relacionats: 

https://www.fullsdenginyeria.cat/evitant-lescletxa-digital-amb-la-5g

https://www.fullsdenginyeria.cat/pilar-conesa-amb-la-5g-lobjectiu-es-una-ciutat-mes-amable-i-segura

 

Compartir