La Corporació Alimentària Guissona (BonÀrea), Covestro, l’enginyer industrial Vicenç Aguilera i el programa “Cafè d’Idees” de La 2 i Ràdio 4, són alguns dels premiats en la Diada més cultural, que enguany s’ha celebrat a l’Auditori del Conservatori del Liceu.

La Corporació Alimentària Guissona rep el “Premi a la millor pràctica empresarial” per l’optimització de la petjada hídrica i de carboni en la generació de fred en el complex agroalimentari La Closa. Aquesta categoria premia les actuacions empresarials que milloren qualsevol àrea de la seva organització com són els processos, la gestió de persones, innovació, cadena de valor, etc. El jurat ha destacat a la Corporació Alimentària Guissona pel seu enfocament estratègic global de la gestió del sistema frigorífic en el centre productiu de La Closa, “aconseguint estalviar més d’un 5% de l’energia (que suposa més de 2.000 MWh), més de 800.000 kg de CO₂ a l’any i un 15% total de l’aigua potable consumida”.

El “Premi Innovació” és per la primera planta d’electròlisis clor-àlcali del món basada, totalment, en tecnologia ODC (càtode d’oxigen despolaritzat) de Covestro ODC Electrolysis. El guardó premia “la innovació tecnològica que hi ha en aquest nou procés productiu del clor”, un producte essencial pel sector químic. A més, l’aplicació d’aquesta nova tecnologia, amb una inversió de 200 M€, suposa un estalvi de fins a un 25% del consum energètic i fa molt més resilient la fàbrica en el seu conjunt, assegurant i ampliant els llocs de treball en el polígon químic de Tarragona.

El “Premi a la Trajectòria Professional” és per a Vicenç Aguilera, un referent de la indústria de l’automoció i del motorsport de Catalunya. Els inicis de Vicenç Aguilera van ser a SEAT, una etapa que va tancar 26 anys més tard com a director d’Enginyeria de Producte i president de SEAT-Sport, per passar per la Direcció Regional de SIEMENS i, posteriorment, com a director general d’R+D a FICOSA. Aguilera ha presidit el Circuit Barcelona-Catalunya de Fórmula 1 i el Clúster de la Indústria de l’Automoció de Catalunya i entre els darrers projectes amb què ha estat vinculat cal destacar la reindustrialització de les antigues instal·lacions de NISSAN a la Zona Franca, d’EBRO i el Grup CHERY. Aguilera ha presidit la Comissió de Mobilitat del Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya.

El “Premi a la Carrera Acadèmica” a una trajectòria dedicada a la formació i preparació dels futurs enginyers i enginyeres és per a Luisa F. Cabeza, doctora en enginyeria industrial, catedràtica de la Universitat de Lleida i una experta de referència en l’àmbit de l’energia a nivell europeu. Luisa F. Cabeza ha estat investigadora convidada en múltiples universitats d’arreu del món, és professora de la Universitat de Lleida des de fa més de 25 anys i directora del Grup de Recerca GREIA, on ha acumulat una llarga experiència en els camps de les tecnologies d’emmagatzematge d’energia tèrmica, eficiència energètica dels edificis o de la intel·ligència artificial aplicada a estratègies de control, entre altres.

En l’edició d’enguany de la Diada dels Enginyers, el “Premi Serrat i Bonastre” a la difusió en els mitjans de comunicació de l’enginyeria industrials o de la professió dels enginyers i enginyeres és pel programa Cafè d’Idees de La 2 i Ràdio 4, conduït per Gemma Nierga. El jurat els dona el premi per la seva tasca informativa, centrada en temes energètics i mediambientals, i la seva capacitat per adaptar el llenguatge científic i tècnic a un públic més ampli, amb una especial preocupació per l’actual situació d’emergència climàtica.

 

Amb el suport de la Fundació Caixa Enginyers, s'atorga la beca de 10.000 euros a la tesi doctoral a Juan Tugores Garcias, de l’Escola Superior d'Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa de la Universitat Politècnica de Catalunya, pel projecte Modelització de la qualitat de l'aire interior en centres educatius. El jurat ha valorat la metodologia i la innovació a l’hora de crear un model de caixa grisa capaç de simular la concentració de CO₂ en espais amb ventilació natural i l’escalabilitat de la seva aplicació, que contempla també un estalvi en el consum energètic així com la seguretat de les persones ocupants.

 

Premi Innovació Joves

El “Premi Innovació Joves” (que premia els millors Treballs Finals de Màster de les escoles d’enginyeria de l’àmbit industrial de Catalunya) ha sigut per Sergi Costa Dilmé de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Industrial de Barcelona (ETSEIB) per “Modelització, anàlisi i simulació d’un sistema de distribució d’estacions ferroviàries”, Oriol Cartiel Arasa de l’ETSEIB per “Estudi del mètode d'anàlisi modal ràpid per a la determinació de les freqüències de ressonància i la realització d’estudis d’estabilitat en sistemes elèctrics de potència” i Joan Delgado Palahí de l’Escola Politècnica Superior de la Universitat de Girona pel “Disseny d’un sistema d’avaluació i control d’un magatzem”. 

També han rebut el premi al millor TFM, els alumnes de l’Escola Superior d’Enginyeria Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT), Jan Martí Torra per “Design of a Modular Facility for Sustainable Indoor Farming in Greenland” i Maria Valentina Ortega Álvarez per l’“Study and design of a shaded area in UPC- ESEIAAT with sustainable textile structures”; l’alumne de l’Escola Politècnica Superior de la Universitat de Lleida, Jaume Camarasa Falip, per l’“Ús de refrigeració bifàsica per a aplicacions microelectròniques: estat de l’art i disseny experimental”, Montserrat-Denny Alba i Almonte, de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de la Universitat Rovira i Virgili per “Anàlisi tecnoeconòmic i ambiental del reciclatge químic de residus plàstics” i Daniel Clijnk González, de l’Institut Químic de Sarrià per “New separation processes to mitigate the impact of F-gases from a circular economy perspective”.

Amplia a Fulls d'enginyeria

Compartir