Fa més de mig any que ‘La màgia de l’enginyeria’, el conte d’Elisenda Rosanas i Laia Carrera per explicar l’enginyeria als escolars, va començar la seva aventura al món editorial i ara està a punt de viure el seu primer Sant Jordi, la cita literària per excel·lència a la que arriba amb moltes novetats.

Des la seva presentació, el ‘La màgia de l’enginyeria’ ha arribat a les 2.500 escoles catalanes gràcies al suport que ha rebut del Departament d’Educació però aquest mes d’abril formarà part del catàleg de les biblioteques públiques del país. Enginyers Industrials de Catalunya s’encarregarà de fer arribar un exemplar a cada equipament. D’aquesta manera es vol aconseguir que cap nen ni nena es quedi sense llegir la història d’en Roc i la Clara, els dos germans que gràcies al repte de descobrir la professió del seu veí, fan un viatge per diferents àmbits de la nostra vida quotidiana on l’enginyeria hi ha tingut i hi té molt a dir.

Aquest és, sens dubte, el primer objectiu d’aquest àlbum il·lustrat editat en motiu del 160è aniversari de l’Associació d’Enginyers Industrials de Catalunya a més de visibilitzar nous referents per als infants amb professionals en actiu de diferents sectors i introduir alguns conceptes tècnics que nens i nenes desconeixen i que poden treballar tant a casa com a les escoles. Les escoles, de fet, ja ho han començat a fer gràcies a una xarxa d’enginyers i enginyeres voluntàries que han visitat una trentena d’escoles del país per a explicar la professió en general, detallar la feina en concret de cadascun d’ells, trencar estereotips i animar nens, però sobretot nenes, a perdre la por als estudis tècnics fent èmfasi a la contribució social que  fan enginyers i enginyeres.

L’enginyera Marta Guasch ho va fer fa unes setmanes a l’escola Dolors Monserdà de Barcelona i ho recollia la Xarxa de Televisions Locals (XAL) en aquest reportatge. Filla també d’enginyer va poder explicar als dos grups de 4t de Primària detalls de la seva feina i quina és la seva experiència diària com a directora de projectes d’enginyeria a Areaguasch Ingeniería. Marta Guasch defineix l’enginyeria com  “el conjunt de coneixements tècnics i científics per a la innovació, la millora de les tècniques i les eines i per trobar les solucions als problemes, amb el propòsit final d’ajudar a les persones i construir un món millor”.

També quatre enginyeres industrials van ser les encarregades de portar la ‘màgia’ a l’escola Amistat de Figueres: Clara Sansalvadó Carbonès, responsable d’Innovació a Masias Maquinaria, Nativitat Isart Valle, responsable de documentació tècnica a Astech Food Machinery S.L, Carla Feliu i Vila, gestora de Projectes d'Innovació a Agrienergia, i Núria Bartolich Ortega, regidora d’Urbanisme, Medi Ambient, Habitatge i Mobilitat a l’Ajuntament de Figueres. Amb provetes, microscopis i altres suport com un vídeo, material amb el que es construeixen plaques solars o fins i tot un làser, les enginyeres aconsegueixen fer atractiva una professió que, entre nens i nenes, és força desconeguda.

 

La campanya de Sant Jordi

Com que l’objectiu de ‘La màgia de l’enginyeria’ no és altre que arribar al màxim de llars possibles, el conte ha estat també una opció per a empreses compromeses amb les vocacions STEAM que n’han regalat un exemplar als seus treballadors i treballadores. És el cas de Bellapart, CELSA Group, el CETIM, Albareda o Elecnor. A més, el llibre també ha arribat a l’entitat Enginy-era i la First Lego League, que va obsequiar els participants amb un exemplar.

A més a més, aquesta mateixa setmana està en marxa un sorteig a Instagram que amb el lema ‘Per Sant Jordi, màgia’, regala tres exemplars als tres millors comentaris a la publicació.

‘La màgia de l’enginyeria’

‘La màgia de l’enginyeria’ és un conte editat per Enginyers Industrials de Catalunya amb el patrocini de B:SM amb el suport d’Abacus i la col·laboració de la Diputació de Barcelona i el Departament d’Educació. La seva venda es fa a través de les llibreries Abacus i a la plataforma online. A banda del llibre, el projecte ha creat una pàgina web que s’anirà actualitzant amb activitats per a nens i nenes, escoles i biblioteques, i noves entrevistes a enginyers i enginyeres.

Amplia informació
Compartir