Per a més informació clica a la fitxa de la jornada.

Catalunya és un pol d'atracció de grans esdeveniments musicals i teatrals de tota mena que tenen com a punt en comú la utilització d'escenaris de totes les dimensions per portar a terme les seves propostes artístiques. L'enginyeria darrere dels escenaris és molt àmplia i alhora requereix uns coneixements molt específics en aquest tipus d'estructures tan particulars. En una jornada, organitzada per la Comissió d’Acció Professional, el passat 15 de novembre de 2023, es va abordar aquest vessant de la indústria de l’oci, molt poc regulada i que dominen poques empreses.

La sessió va comptar amb la participació d’Òscar Elgarrista, del Grup de Treball d’Enginyeria de l’Oci, Jordi Carbó, de Layher, empresa líder en el mercat de les bastides "convencionals" per al sector de construcció, l'enginyer Industrial Òscar Martín de l'empresa OM Structural Engineers, especialitzada en projectes i càlculs d'aquest tipus d'estructures, Pau Viso, de Barcelona Serveis Municipals (BSM), i la Laia Muñoz de l'empresa Atipics Projects, instal·ladora i muntadora d’escenaris. 

Per part de tots els actors d'aquesta indústria, va quedar palès la necessitat de mantenir les bones pràctiques en el sector, respectar els components originals de les estructures a l'hora de fer muntatges (és a dir, no barrejar components) perquè es perden prestacions i, òbviament, la garantia dels fabricants. “Sempre abans d'un esdeveniment és necessari poder consultar amb un professional de l’enginyeria per definir els requeriments tècnics i estar assessorat correctament”, van coincidir totes i tots. 

Tots els presents van acordar treballar en un llibre blanc sobre el muntatge d'aquest tipus d'estructures en els mesos vinents, que lideraria el Grup de Treball d'Enginyeria de l'Oci i que serviria com a guia de continguts mínims per homogeneïtzar els  criteris de cara a l'Administració pública. 

La jornada es va complementar amb una visita a les instal·lacions de BSM a l'Anella Olímpica de Barcelona, concretament al recinte del Sant Jordi Club i del Palau Sant Jordi, on es va conèixer de primera mà, amb en Pau Viso, cap d'àrea de producció de l'anella olímpica, quins són els reptes tècnics a l’hora de gestionar aquest tipus d’equipaments. 

També es va tenir la possibilitat de descobrir un escenari Layher amb tots els seus elements i els participants van mostrar un gran interès per la posada en valor d'aquest vessant de l'enginyeria tan poc coneguda, però que s'amaga al darrere de les més de 200 produccions que s'han fet aquest any, algunes de les quals tan espectaculars com els tours mundials de grans artistes com Beyonce, Coldplay, Bruce Springsteen o Madonna (entre altres) que han fet parada a Barcelona.

Per a més informació clica a la fitxa de la jornada

Compartir