El passat 1 de juliol de 2021 es va viure un esdeveniment únic i amb un clar propòsit: reimaginar-nos per a què l’enginyeria transcendeixi la professió, es projecti en la societat i en el futur i serveixi per reforçar l’aportació de la professió al món. La Diada dels Enginyers es va celebrar de manera presencial al Recinte Modernista de Sant Pau i en línia i va presentar el propòsit dels Enginyers Industrials de Catalunya que és “Liderem l’evolució tecnològica per al progrés del món i les persones”, centrant-se a tall d’exemple en el reconeixement de la tasca que les enginyeres i els enginyers han fet durant la crisi sanitària.

 

 

L’acte va ser presidit pel Molt Honorable President de la Generalitat de Catalunya Pere Aragonès qui va destacar que "aquest any hem vist com s’han aconseguit reptes que semblaven impossibles. L’enginyeria vau posar el vostre talent, la vostra imaginació, el vostre enginy, la vostra capacitat d’inventiva a fer front a la Covid-19”.

La col·laboració entre els metges i l’enginyeria és un dels exemples més pragmàtics de treball en equip en iniciatives que ens beneficien a totes i tots. De la pandèmia hem après que cal trobar espais per traslladar l’excel·lència, el millor que tenim dels professionals, per posar el país a l’avantguarda”, va declarar Jaume Padrós, president del Col·legi de Metges de Barcelona.

El premi “Enginyeria amb Propòsit” es va atorgar al Servei Català de la Salut (CatSalut) com a homenatge dels Enginyers Industrials de Catalunya al gran compromís i contribució dels professionals de l’enginyeria des dels hospitals i el sistema de salut, i en col·laboració amb el món sanitari, durant aquests mesos de pandèmia. “Un àmbit en el que l’enginyeria ha participat de manera activa des de l’aportació de voluntaris fins al nou disseny i fabricació de respiradors, des de solucions d’urgència amb impressió 3D fins als recursos de coordinació i suport al CatSalut i al Servei d’Emergències Mèdiques (SEM)”, va assenyalar el degà Josep Canós. “El nostre propòsit, el nostre compromís de present i futur, és el de liderar l’evolució tecnològica per al progrés del món i les persones. Perquè darrera del creixent benestar sempre hi ha hagut l’enginyeria i sempre hi serà”, va afegir el president de l’entitat, Jordi Renom.

Encofrats Alsina, companyia global que ofereix solucions per a estructures de formigó, va rebre el guardó a “Millor pràctica empresarial” per la millora en la gestió i execució a través d’una solució modular metàl·lica que permet executar bigues prefabricades a peu d’obra. Aquesta solució permet donar resposta a un nínxol de mercat en el que prefabricar a fàbrica i transportar resulta ineficient, així com encofrar in situ a la posició final de la biga.

 

El Molt Honorable President de la Generalitat Pere Aragonès va lliurar el “Premi a la Trajectòria Professional” a Lluís Coll Braut per la seva contribució al progrés i al desenvolupament de l’enginyeria. Lluís Coll va començar com a ajudant d’electrònica a l’empresa CIBER de Reus per, més endavant, passar a tenir diferents càrrecs en l’àmbit de l’energia nuclear com la direcció de les centrals nuclears d’Ascó i Ascó II i la gerència i direcció tècnica de l’Associació Nuclear Ascó-Vandellós II.

El “Premi Carrera Acadèmica” a una trajectòria dedicada a la formació i preparació dels futurs enginyers i enginyeres va ser per a Guillermo Lusa Monforte, per la seva expertesa en la història de l’enginyeria, la recerca dins els camps de la història de l’educació tècnica i, especialment, a l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Industrial de Barcelona (ETSEIB) on va ser professor de càlcul. Guillermo Lusa també destaca per la seva defensa del racionalisme, la democràcia i la universitat pública i per la promoció de l’organització del Fons històric de la Biblioteca de l’ETSEIB. 

Amb el suport de la Fundació Caixa d’Enginyers, es va atorgar la beca a la tesis doctoral a Josep Font Moré, de l’Institut Químic de Sarrià, i el “Premi a la Creativitat” al projecte eBump de Raül Ustrell i Mussons que consisteix en el disseny d’un amortidor per reduir la velocitat en circular pels carrers, totalment mecànic i sense necessitat d’energia externa per funcionar.

El “Premi Serrat i Bonastre”, que posa en valor la bona comunicació i reconeix a un mitjà o col·lectiu que hagi ajudat a la difusió de l’enginyeria, va ser pels professionals de la línia COVID-19 del Grup de Recerca en Biologia Computacional i Sistemes Complexes de la UPC. El premi és un reconeixement cap a aquest grup de científics que ha aportat el rigor, valor genuí de l’enginyeria, en l’anàlisi, l’explicació i la divulgació de les principals dades de la pandèmia a través de les xarxes socials i dels mitjans de comunicació. 

La Diada no es va oblidar dels més joves del col·lectiu i es va lliurar el “Premi Creativitat Joves” que vol guardonar la fase final dels estudis d’enginyeria, en concret, els millors Treballs Finals de Màster. Com l’any passat no es va celebrar la Diada, l’edició d’enguany va premiar “per partida doble” a un total de 14 alumnes de les diferents escoles d’enginyeria de l’àmbit industrial català. A més del guardó, els premiats faran un viatge i visita a una instal·lació d’enginyeria de referència europea. 

“El propòsit dels Enginyers Industrials de Catalunya culmina amb una nova E, una lletra que fa referència a una nova ETAPA que emprenem com a entitats, d’ENGINY que hem d’exprimir i d’EXEMPLE que hem de ser per al conjunt de la societat. Una nova ERA en la que han de brillar EQUIPS, EXPERTESA, EXPERIÈNCIA, EFICIÈNCIA i, com sempre, l’EXCEL·LÈNCIA. I en especial una E d’EQUITAT.”, va concloure el president Jordi Renom. 

Galeria de fotos
Compartir