La Federació Espanyola d’Empreses de Tecnologia Sanitària (FENIN) va presentar el passat 1 de març de 2022 l’”Estudi sobre la fabricació de Tecnologia Sanitària a Catalunya”, a la seu dels Enginyers Industrials de Catalunya. Amb un 35%, Catalunya lidera la fabricació a Espanya del sector de la Tecnologia Sanitària, seguit de Madrid (21%), la Comunitat Valenciana (11%) i el País Basc (10%). Tot i així l’anàlisi revela que és necessari un pla de mesures públiques per a què les companyies comptin amb un escenari favorable per seguir incrementant i diversificant la seva capacitat productiva. 

El director Pere Homs va donar la benvinguda a la sessió recordant els reptes del Propòsit dels Enginyers que són “l’emergència climàtica, la salut, la transformació digital, una indústria innovadora i la construcció d’una societat sana”. Marc Pérez Pey, president de la Comissió Enginyeria i Salut i de Fenin Catalunya, va refermar que “som industrials. Les tecnologies sanitàries són decisives per a la salut. Gràcies als avenços tecnològics i a la innovació disposem de millors diagnòstics, tractaments i serveis”. 

L’estudi planteja una sèrie de recomanacions generals per a enfortir el sector i millora la seva competitivitat. En concret, demana el recolzament institucional de les administracions públiques per fomentar la inversió “en una fabricació a Catalunya capaç de subministrar aquí i a l’exterior i generar el creixement d’un teixit industrial i laboral estratègic”. Així com, impulsar ajudes tant en la gestió com en el finançament per a l’obtenció de certificacions de les administracions públiques. 

Javier Selva, conseller tècnic de la Fenin, va assenyalar que “el 50% de les grans empreses espanyoles que han participat en aquest estudi estan ubicades a Catalunya”. Els fabricants de Tecnologia Sanitària també recomanen catalitzar l’arribada de la innovació al mercat, establint unes línies integrals d’innovació amb tots els agents implicats (indústria, proveïdors sanitaris, usuaris finals, etc.). I per això defensen que “és fonamental un sistema de Compra Pública Innovadora basat en el valor i el reconeixement de la innovació”. Selva va destacar que “els clústers son una bona manera d’entendre, conèixer i associar-se en el sector”. 

Radiografia d'una indústria essencial

Tot i el lideratge de Catalunya en el sector de la Tecnologia Sanitària a Espanya, durant els darrers anys ha perdut pes global percentual. Respecte a la procedència del capital, el 66% de les empreses que tenen presència a Catalunya són multinacionals espanyoles i el 9% són multinacionals de capital estranger amb producció al país. També cal destacar el percentatge d’empreses (24%) situades a Catalunya amb una activitat productiva fora d’Espanya. Hi ha un gran interès del sector per internacionalitzar les seves activitats. El número d’empreses exportadores ha crescut fins arribar al 77% i 40% de les empreses està valorant obrir nous centres. 

Tal com revela l'anàlisi, el sector produeix una àmplia gamma de productes, equipaments i serveis de Tecnologia Sanitària, destinats a la prevenció, al diagnòstic, al tractament i al seguiment de malalties i a millorar la qualitat de vida de les persones. El dels productes sanitaris d'un sol ús és el sector amb un segment més gran (36%), seguit del subsector del diagnòstic in vitro i l'electromedicina (tots dos amb un 22%), els productes d'esterilització (15%), el mobiliari i equipament mèdic (14%), el subsector dental (13%), el cardiovascular (7%) i els implants de traumatologia (5%).

Després de la presentació de l’estudi es va fer una taula rodona, moderada per Carlos Sisternas, director de Fenin Catalunya, que va debatre quines han de ser les estratègies per potenciar la indústria de les tecnologies sanitàries a Catalunya. Hi van participar Azucena Carranzo, directora general d'Ordenació i Regulació Sanitària del Departament de Salut, Joan Martí, director d'Estratègia Empresarial d’ACCIÓ, Salvador Guillermo, secretari general adjunt de Foment del Treball i Manuel Matachana, vicepresident de Matachana Group, empresa que presideix el sector dels Fabricants, Exportadors i Pimes de Fenin.

Amplia la informació a Fulls d'enginyeria

Compartir