Si volem fer front a la situació d’emergència climàtica actual, cal incrementar en un 30% l’energia elèctrica. La digitalització de les empreses productives és una condició necessària per a la transició energètica i això cal fer-ho a través de la digitalització, descentralització i descarbonització” va indicar Jordi Garcia, vicepresident Power Products de Schneider Electric a la jornada sobre automatització de la demanda d’energia, organitzada per les comissions d’Energia i Societat Digital.

Països com la República Federal Alemanya estan dedicant importants fonts d'investigació dins del programa Kopernikus -des de l'any 2018-  promovent l'adaptació del teixit industrial a aquest nou entorn d'energia que pot ser mes fluctuant. Per d’altra banda, la Unió Europea -des del programa Horizon 2020- també ha  establert propostes en aquesta línia en diferents programes de treball. I a Espanya, s'han generalitzat les tarifes de 6 períodes que són una senyal de què cal adaptar la demanda energètica a l'oferta.

La digitalització de les empreses productives es una condició necessària per assolir els objectius d'una producció neta, competitiva i sostenible deslligada del malbaratament de recursos. “La sostenibilitat s’incorpora a l’estratègia de les empreses del sector industrial a causa de la necessitat de la descarbonització i ho hem de veure com una oportunitat per aconseguir la flexibilització i transformació de l'ús de l'energia” va explicar Jordi Garcia.

Garcia va manifestar que la digitalització és fonamental per obtenir dades que ajudin a prendre bones decisions, així com,  la descentralització ajuda a evitar pèrdues, a una penetració més ràpida de les energies renovables i a flexibilitzar el sistema elèctric. “Cal tenir sistemes robustos i flexibles que permetin la integració massiva de les renovables”, va declarar el conferenciant, “perquè la flexibilitat en la oferta ens permet disminuir la incertesa, balancejar la generació i optimitzar l’operativitat del sistema de distribució amb recursos energètics distribuïts”.

L’automatització o gestió de la demanda permet canviar la manera de consumir l’electricitat per part del client final, passant de ser un consumidor a ser un prosumidor” va manifestar Garcia. Aquesta nova gestió de la demanda serà possible gràcies a la transició energètica i a la transformació digital i tendirà cap a les microxarxes. És a dir, “cap a la capacitat de què un mateix usuari gestioni les càrregues, la generació i les xarxes i amb una figura fonamental que serà l’agregador”. 

Compartir