Per a més informació clica a la fitxa de la jornada 

El gas té futur. No se’n pot prescindir ni com a font d’energia ni com a matèria primera per a la indústria. Cal descarbonitzar-lo i apostar pels gasos renovables”, va assenyalar Francisco Reynés, president de Naturgy, en una conferència organitzada per la Comissió d’Energia -el passat 22 d’abril de 2022- a la seu de la companyia gasista. 

La Unió Europea (UE), amb la proposta del GREEN DEAL, es planteja objectius ambiciosos de transformació energètica i aconseguir la descarbonització de l'economia el 2050 per assegurar un futur sostenible. D’altra banda, l’estat espanyol (a requeriment de la UE) va aprovar el 2020 el PNIEC i Catalunya ha presentat el PROENCAT 2050, aquest 2021. 

Francisco Reynés va qualificar el PNIEC, “l'única fulla de ruta del sector de l’energia i només fins el 2030”, com a un pla “molt ambiciós” ja que suposa, respecte el 2021, multiplicar per dos la potència instal·lada en les fonts renovables. El president de Naturgy va apel·lar al pragmatisme pel que fa als compromisos mediambientals de les empreses energètiques “perquè no han de ser incompatibles amb la practicitat, cal avançar amb realisme”. 
 

L’entorn energètic actual

Estem en un moment de desacoblament dels mercats del gas i de gran volatilitat en el preu del gas i, en conseqüència del de l’electricitat, que afectarà a la competitivitat de les empreses i de la indústria”, va descriure Reynés. 

El president de Naturgy va advertir que les mesures per intervenir el mercat dels governs europeus poden “tenir fortes repercussions” sobre els derivats financers i les cobertures, qüestionar la garantia de subministrament i afectar al funcionament dels mercats. 

L’increment del preu del gas va començar abans de la guerra i la guerra ha incorporat més volatilitat en unes matèries primes ja de per sí escases i víctimes de l’especulació del mercat”, va explicar Reynés. 

Francisco Reynés va destacar que el subministrament de gas a Espanya és a través de vaixells mentres que, a la resta d’Europa, és mitjançant gasoductes: “una via que dóna seguretat logística i de cost però que té com a inconvenient la seva rigidesa i la dependència del país subministrador”.  

Reynés va defensar els cicles combinats ja que “són imprescindibles per garantir el subministrament elèctric, com a sistema de backup de les renovables que són intermitents”. 

 

La descarbonització del gas

La descarbonització del gas és possible i la solució més factible” va defensar el president de Naturgy. “No es pot prescindir del gas”, va advertir Reynés, ja que avui dia existeix una alta dificultat tècnica per adaptar els processos industrials fent servir només bomba de calor. Per tant, segons Francisco Reynés, “cal descarbonitzar el gas amb visió mitjà-llarg termini”. 

Reynés aposta per utilitzar gasos amb baix o nul contingut de CO2: biometà i gasos renovables, que són “perfectament compatibles amb la infraestructura gasística existent”. Pel que fa al biometà, Reynés va destacar que és “un mercat madur a nivell europeu que està en ple desenvolupament a Catalunya”. Per a més informació clica a la fitxa de la jornada 

 

Compartir