Accedeix al vídeo i a la documentació clicant a la fitxa de la jornada

 

El desplegament a gran escala de la nova generació distribuïda renovable ens porta cap a un canvi de model de la xarxa. El funcionament de les xarxes de transport i distribució estan experimentant un canvi de paradigma amb noves demandes com són la recàrrega de vehicles elèctrics i els electrolitzadors. Ja estan funcionant, amb fluxos de potència de tensions inferiors a superiors i també en horitzontal i, fins i tot, també en sentit invers, situant sovint la generació i el consum en el mateix nivell de tensió de la xarxa de distribució.

La distribució té un nou repte pels sistemes de protecció i control i ja es comencen a veure els canvis: les corbes de consum s'han modificat i, a les zones amb baixa urbanització, la gestió de les tensions de servei és més complexa, i es comencen a detectar problemes en la cobertura de la demanda per l'operador del sistema.

La Comissió d’Energia ha organitzat un cicle sobre les xarxes de transport i distribució per debatre, en detall, sobre els nous problemes i reptes de les distribuïdores i quines són les tecnologies en ús i desenvolupament actuals. El 17 de gener de 2024, es va celebrar la primera sessió que va comptar amb la participació de diferents operadors de distribució amb presència a Catalunya i distribuïdores associades a ASEME.

Lluís Pinós, president de la Comissió d’Energia, va constatar  “que existeix un desfasament entre les necessitats a què ha de respondre el sistema de distribució d'energia elèctrica, en un entorn de descarbonització de l'economia i de les seves funcions, i la regulació tècnica i econòmica que li atorga la regulació”.

El vicepresident de la Comissió d’Energia, Josep Maria Montagut, va explicar quines són les noves exigències de les xarxes elèctriques de distribució. “En la regulació bàsica vigent, no s’ha desenvolupat el nou paper ni les noves responsabilitats de la distribució ni el rol dels nous tipus de consumidors (prosummers)”, va assenyalar Montagut. Pel que fa al finançament, el vicepresident de la Comissió d’Energia va advertir que “cal un nou model adequat als reptes de la distribució” i destinar els estalvis (el sistema elèctric quedarà alliberat dels dèficits històrics el març de 2027) a la millora del finançament del sistema “amb una revisió dels topalls, actualment el 0,14 PIB, i una modificació de criteris que estimulin el paper d’actor del distribuïdor i el canvi de model de la xarxa de distribució”. 

 

Cap a una xarxa intel·ligent

La transició energètica ha de permetre a la societat formar part de l’energia”, va apuntar Ramon Gallart , director d'Innovació d'Anell i Member Board of Directors a GEODE. Gallart va exposar com la transformació de la xarxa elèctrica de distribució a les zones rurals és un procés igual de crític que en els entorns urbans, per millorar l'accés a l'electricitat, impulsar el desenvolupament econòmic i millorar la qualitat de vida de les comunitats. “L'eficiència i el monitoratge es converteixen en aliats de valor i cal apostar per nous actius com l'electrònica de potencia. Per exemple, l’Intelligent Distribution Power Router permet oferir una capacitat flexible, en base a la gestió de la variabilitat de la tensió i compensació dels corrents que circulen per les fases”, va apuntar Gallart.

Joan Marc Galimany Bonaterra, responsable d'Anàlisi d’Àrea de Catalunya d'e-distribución, va parlar de les problemàtiques de les xarxes en zones urbanes i va destacar que caldrà ”desenvolupar i incentivar l’electrificació de la demanda i incrementar, un 100%, la capacitat de distribució”. Galimany també va assenyalar que, en les zones urbanes, caldrà “desenvolupar sistemes d’emmagatzematge que assegurin i regulin l’energia consumida; incentivar que el generador associï bateries a les petites i grans generacions i sistemes de flexibilitat en el consum i la generació; i caldrà que “el distribuïdor operi sense la previsió de la generació distribuïda, caldrà sensoritzar la BT, introduir la regulació en els TR de MT/BT i grups de bateries per estabilitzar la tensió en la xarxa de MT”. 

Àngel Silos, Solution Architect a Schneider Electric, va posar el focus en els canvis físics en els centres de transformació (CT), les funcions del Edge Node i els interruptors monopolars i híbrids. “Nous mercats demanen una nova gestió. Caminem cap a l’automatització dels CT i cap a la perspectiva de futur d’un control no presencial, ja que serà plenament automàtic”, va predir Silos. 

Dels codis de xarxa en va parlar en Josep Fanals de CITCEA-UPC i va explicar que són “documents que especifiquen els requisits a complir per poder-se connectar al sistema i que pretenen garantir la integritat, estabilitat i qualitat del subministrament”. Fanals també va parlar de l’operació en illa-anti-islanding que és una “protecció orientada a garantir la seguretat en xarxes amb renovables distribuïdes”. 

La segona i última sessió d’aquest cicle, sobre digitalització i governança, serà el 24 de gener de 2024. Inscriu-te!

 

Accedeix al vídeo i a la documentació clicant a la fitxa de la jornada

Compartir