Per a més informació clica a la fitxa de la jornada

En la descarbonització no tot és electrificació. Per aquesta raó, la Comissió d’Energia va organitzar el passat 29 d’abril de 2021 una jornada en línia per abordar la injecció de biometà en xarxes de gas a Catalunya, des del punt de vista del productor, distribuïdor i del sector gasista.

El biometà és potser un dels grans oblidats i és un vector rellevant en les renovables. Està en expansió a Europa, sobretot a Alemanya, França i Regne Unit”, va assenyalar Joan Puertas del Grup de Treball d’Energies Primàries de la Comissió d’Energia dels Enginyers Industrials de Catalunya. Si el biogàs es sotmet a un procés de neteja de les diferents impureses (upgrading) s'obté biometà o gas renovable, que té una composició similar al gas natural i que, per tant, es pot injectar en les xarxes de distribució barrejant-lo amb ell i es pot utilitzar com a combustible per a vehicles.

Catalunya, malauradament, no té encara cap planta de biometà injectant a les xarxes però hi ha tres projectes en desenvolupament. 

Sebastià Farré, de la Granja Torre Santamaria de Balaguer, va explicar la seva experiència com a productors de biometà. “Aquesta energia renovable ha de ser l’eix de l’economia circular, sobretot en les indústries agroalimentàries i ramaderes. Nosaltres som ramaders, gestors de residus orgànics, fabricants d’adob orgànic i productors d’energia. Tot a la vegada”, va destacar Farré.

El 54% dels residus espanyols acaben en abocadors. Nosaltres tenim una tecnologia de vanguardia que, combinant la filtració per membranes i la destil·lació criogènica, permet valorar els gasos dels abocadors i obtenir un biometà suficientment pur com per injectar-lo a les xarxes de gas natural”, va presentar Mathieu Lefebre de Waga Energy. Lefebre va avançar que cap a novembre de 2022 es posarà en servei el primer projecte de biometà d’abocador de Catalunya a Can Mata, amb una capacitat de 70 GWh/any injectats a la xarxa de Nedgia.

Ignasi Mallol de Naturgy va parlar del dipòsit controlat de residus urbans “Elena”, situat a Cerdanyola del Vallès, i que té com a principal objectiu produir gas renovable (biometà) i injectar-lo a la xarxa de distribució de gas natural d’una manera segura, continua i eficient. “És possiblement el projecte més avançat d’injecció de biometà de Catalunya i vol potenciar la incorporació de noves alternatives en la comercialització del gas en el mercat dels consumidors interessats en l’energia renovable”, va afegir Mallol.

El nostre objectiu és injectar 17 TWh de biometà pel 2030, en aquests moments tenim 6 projectes de contractes d’injecció a Espanya i 3 són a Catalunya (Torre Santamaria, Can Mata i Elena i Parc de l’Alba)”, va informar David Fernández de la distribuïdora Nedgia.

Naiara Ortiz de Mendíbil de Sedigas va concloure la jornada avançant que “les infraestructures de gas jugaran un rol important en el futur perquè són capaces de subministrar més energia que la xarxa elèctrica i perquè proporcionen flexibilitat i transport dels gasos baixos en carboni”.  La representant de Sedigas va assenyalar que el sistema gasista espanyol compta amb una important infraestructura gasista ben mantinguda, suficientment mallada i que, amb les adaptacions necessàries, podrà subministrar gasos renovables de diferents orígens.

Per a més informació clica a la fitxa de la jornada

Amplia a Fulls d'enginyeria

Compartir