Accedeix al vídeo i a la documentació clicant a la fitxa de la jornada
La segona i última jornada del cicle sobre les xarxes de distribució d’energia elèctrica, celebrada el 24 de gener de 2024 i organitzada per la Comissió d’Energia, va posar el focus en la governança i les funcions, tant de l'operador del sistema com de la distribució.
Albert Estapé, director de distribució d'Anell, va destacar que “les llargues xarxes de MT i BT són un problema d’inestabilitat de la tensió quan s’incorpora la petita generació o l’autoconsum” en les zones rurals o suburbanes. Estapé va explicar que la tecnologia i la digitalització de les xarxes “han de permetre minimitzar la implantació d’infraestructura en zona rural”, també va remarcar que calen modificacions legals que “aclareixin si el distribuïdor pot instal·lar bateries per la millora de la qualitat del servei” i que permetin demanar “accés a les subestacions d’evacuació de generació des de les empreses distribuïdores”, entre altres aspectes.
Jordi Sarradell, responsable de Relacions Institucionals i Regulació de la Direcció General d'Endesa a Catalunya, va advertir que no es pot només invertir en energies renovables, cal posar el focus també en “desenvolupar palanques, més enllà de l’emmagatzematge, per evitar els vessaments de generació renovable”. Sarradell també va assenyalar que cal “incrementar la demanda elèctrica” i establir “una taxa de retribució raonable, alineada amb el context actual”.
Com integrar els nous usuaris, necessaris per a l’evolució del sistema energètic i el compliment del PNIEC, és un dels grans reptes actuals de la xarxa per Alfonso Carranza, responsable de Regulació de Unión Fenosa. “Cal accelerar el procés de connexió de tots els nous usuaris sense oblidar-nos dels que ja estan connectats, la flexibilitat és un dels camins a recórrer”, va destacar Carranza.
Tomás Domínguez, director de Operación de Red Eléctrica, va explicar que per a ells “la generació distribuïda no és una novetat, però sí que ho és l’autoconsum”. En aquest sentit, Domínguez va indicar que “un milió de cotxes elèctrics només suposa un 1% de la demanda anual del sistema”.
“Les polítiques energètiques tindran com a vèrtex la seguretat de subministrament”, va avançar Josep Maria Salas Prat, conseller de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC). Salas va coincidir amb Serradell en què un dels reptes actuals és incrementar demanda i indústria, però va afegir els capítols de la flexibilitat i de l'emmagatzematge. Salas va parlar del nou pla d’acció per xarxes de la Unió Europea i del codi de xarxa de resposta de la demanda, que “canviarà dràsticament moltes qüestions del nostre dia a dia”, amb els criteris de prequalificació dels recursos distribuïts expost i que, per primera vegada, “s’ha fet entre transportistes i distribuïdors, posant sobre la taula una nova governança”. Salas també va apuntar que “en el nou període retributiu de les xarxes de distribució, la retribució s’haurà de basar en nous criteris i retribuir serveis”.
La cloenda del cicle va ser a càrrec d’Assumpta Farran i Poca, directora general d'Energia de la Generalitat de Catalunya, qui va afirmar que “descarbonitzar és sinònim d’electrificar (en el 80%) i, per tant, la xarxa és imprescindible”. Farran també va ser contundent dient que hi ha demanda i que les indústries tenen interès per electrificar-se; “el que cal és tenir una xarxa amb capacitat i solucionar tots els problemes de permisos i d’extensió. La tecnologia madura i coneguda hi és, ara cal saber què fer i actuar”.
Accedeix al vídeo i a la documentació clicant a la fitxa de la jornada