El degà Josep Canós participa a la primera reunió de la Taula pel Pacte Nacional per a la Indústria celebrada el divendres 10 de setembre i presidida pel conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent. L’objectiu d’aquesta Taula és definir les actuacions que permetin que la indústria faci un salt endavant significatiu en competitivitat i que permeti al sector fer front als grans reptes de la sostenibilitat i la digitalització, que són les grans palanques de transformació i de canvi de l’economia que vindrà.

El conseller Torrent ha destacat en acabar la reunió que “el Pacte Nacional per a la Indústria és un acord de país que vol reindustrialitzar Catalunya amb accions concretes i recursos determinats”. El titular d’Empresa i Treball ha explicat que “la indústria catalana s’ha d’orientar als reptes col·lectius de la societat, amb formes de producció respectuoses amb el medi ambient, que transiti cap a l’economia verda i circular i amb major equilibri de gènere”.

Per tal de concretar aquest acord, amb la necessària visió a llarg termini per assolir la transformació de la indústria a Catalunya, es treballarà per aconseguir un consens ampli amb grups parlamentaris, els agents econòmics i socials i d’altres agents implicats, tots ells representats en aquesta primera reunió.

La governança del Pacte Nacional per a la Indústria 2022-2025, així com el seguiment de la seva execució, s’atribueix a la Comissió Executiva Permanent del Consell Català de l’Empresa. La Taula del Pacte Nacional per a la Indústria 2022-2025 serà l’encarregada de validar les actuacions que el conformin.

També hi han participat els membres del Consell del Diàleg Social de Catalunya (CCOO; UGT, Foment del Treball i PIMEC); un membre d’Eurecat, en representació dels centres tecnològics; un membre representant del Col·legi d’Economistes de Catalunya, un del Consell de Col·legis d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Catalunya i un del Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya; set representants dels grups parlamentaris; dos membres representants d’associacions municipalistes; quatre membres representants de les universitats; un membre del Consell General de Cambres de Catalunya; un membre de la Confederació de Cooperatives de Catalunya, i representants dels Departaments de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori; d’Economia i Hisenda; d’Igualtat i Feminismes; d'Educació; de Recerca i Universitats; d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural; d’Interior i de Cultura. Per part d’Empresa i Treball hi han format part, a més del conseller, el secretari general; el secretari d’Empresa i Competitivitat; el secretari de Treball; la directora general d’Indústria i el conseller-delegat d’ACCIÓ.

El document final del Pacte haurà de definir un nombre reduït d’actuacions que siguin transformadores, tractores i que estiguin adequadament dotades pressupostàriament, perquè la indústria catalana pugui fer un salt significatiu cap endavant. També haurà d’incloure el calendari, un compromís dels recursos per a cadascun dels anys de vigència i els indicadors necessaris per fer-ne una avaluació correcta.

Durant la seva intervenció el conseller Torrent ha avançat el calendari del Pacte que començarà aquest mateix mes de setembre amb la interlocució amb els representants de les unitats competents del Govern per fer una proposta inicial per al nou Pacte. La primera setmana d’octubre es farà la proposta de PNI als agents econòmics i socials i a la resta de membres de la Taula i també s’iniciaran les reunions dels grups de treball que s’allargaran fins al 30 de novembre.

L’1 de desembre es farà tramesa de la proposta de PNI a la Taula del Pacte, el dia 20 de desembre es convocarà la reunió presencial de la Taula i durant el mes de gener es farà la signatura del nou Pacte Nacional per a la Indústria 2022-2025.

Actualment, la indústria a Catalunya representa prop d’un 20% del PIB i un 18% de l’ocupació, i més del 50% del PIB si considerem les diferents activitats associades a aquest sector. La indústria és un sector que ha d’afrontar, de forma accelerada, el repte de la transició verda i caminar cap a formes de producció més respectuoses amb el medi ambient, al temps que ha d’aprofitar tots els avantatges que la digitalització li pot aportar per continuar sent competitiva.

Per a més informació clica aquí

 

Compartir