Per a més informació clica a la fitxa de la jornada

La transformació digital i la irrupció de la Indústria 4.0 està transformant la concepció dels sistemes de control industrial. Com va dir Jordi Ubach, enginyer informàtic en seguretat i sistemes, en una jornada celebrada el passat 15 d’abril de 2021 i organitzada per la Comissió de Societat Digital, “en l’actualitat, la Ciberseguretat no és una despesa, és un actiu més”.

Sergi Gil, màster en Indústria 4.0 i Ciberseguretat, va explicar que la majoria d’instal·lacions industrials tenen equips obsolets i vulnerables, amb protocols de comunicacions insegurs i difícils o impossibles d’actualitzar. “El 99% de les Pimes no es considera un objectiu atractiu per un ciberatac, els seus sistemes no contemplen la Ciberseguretat i els seus integradors de sistemes, informàtics i programadors no en són especialistes”, va assenyalar Gil.

Les teves màquines poden ser atacades per algú que et vol fer mal o per una xarxa fantasma. El perill és l’alta exposició d’actius de les empreses a Internet”, va advertir Jordi Ubach. El consultor en Ciberseguretat va demostrar com molts sistemes són antics i vulnerables i que amb els dispositius IoT i el disseny de noves instal·lacions és fonamental, per a la producció i per a la seguretat també dels treballadors, la integració de la Ciberseguretat al llarg de tot el cicle.

Sergi Gil va enumerar algunes recomanacions de seguretat: tancar tots els accessos remots i només obrir-los quan és estrictament necessari i anar amb compte amb les connexions mòbils a màquines disponibles de manera permanent per al manteniment.  

Segons va puntualitzar Gil, els mètodes de detecció i anàlisis i protecció del món IT (Tecnologies de la Informació) no es poden aplicar, de la mateixa manera, al món OT (Tecnologies d’Operacions) perquè pot causar aturades intempestives. “Cal treballar en un disseny segur per segmentar zones i conductes, realitzar còpies de seguretat i comprovar que funcionen i no donar mai accés a tot el sistema. Zero privilegis, zero confiances”, va aconsellar l'expert.

Per a més informació clica a la fitxa de la jornada

Compartir