Per a més informació clica a la fitxa de la jornada

La pandèmia va ser el millor camp de proves de la importància de l’enginyeria de la salut com a eina de millora en l’atenció al pacient i el diagnòstic mèdic. Han passat 3 anys des de que es va constituir la Comissió d’Enginyeria de Salut en el nostre Col·legi i, durant aquest període, s’ha fet una gran tasca de promoció, divulgació, fer xarxa i impuls de l’enginyeria aplicada al sector sanitari i farmacèutic.

El passat 15 de febrer de 2023, es va celebrar la trobada anual de la Comissió de l'Enginyeria de la Salut, i va ser una bona ocasió per fer balanç d’aquests 3 anys en funcionament i reflexionar sobre les noves tendències del sector. El seu president, Marc Pérez Pey, va destacar i posar en valor les propostes, solucions, col·laboracions, sessions i visites realitzades, així com la creació de la nova secció acadèmica d’Enginyeria Biomèdica. 

Cristian Pascual, president de Barcelona Health Hub (BBH) i CEO cofundador de Mediktor, va explicar el paper d’un dels hubs de salut digital més influent del món en el desenvolupament i impuls de la sanitat del futur. “Si volem actuar d’una manera sostenible, escalable i sostenible, empoderant el professional i el pacient, només ho podem fer a través de la tecnologia”, va destacar el president de BBH. 

Pascual també va parlar de la seva startup Mediktor que intenta resoldre el problema del primer pas davant d’un problema de salut. “Aquesta eina interactiva simula la conversa que tindries amb un metge amic teu, amb un llenguatge senzill, planer i accessible per a tothom. Arribarà un dia que no podràs veure cap professional sanitari sense abans passar per un assistent virtual”, va afegir Pascual. 

Quan els enginyers i metges innoven junts aconsegueixen solucions com OneStepIctus, un projecte que ofereix un servei d’abordatge integral del pacient amb ictus a través de la implementació de solucions digitals innovadores. Alejandro Tomasello, cap de la Secció de Neuroradiologia Intervencionista de l`Hospital Universitari Vall d’Hebron, va assenyalar una dada preocupant, “a l’hora d’atendre al pacient, el 38% del temps es perd dins el hospital”. 

Sergio Ardanaz, Business Process Analyst de Medtronic, va exposar que OneStepIctus ofereix una resposta àgil, concentra totes les necessitats pel diagnòstic i tractament en un únic espai, així com la gestió de dades necessàries que garanteixen l’evidència mèdica. Bárbara Rosado, Services Business Development Specialist de Siemens Health, va afegir que aquesta plataforma permet “la digitalització dels processos, des de l’intercanvi d’informació, fins l’assessorament sobre les condicions del pacient, passant per la part logística i de subministrament de consumibles com les imatges o els programes de rehabilitació”. 

 

Radiografia del sector farmacèutic

Pedro Luis Sánchez, director d'estudis de Farmaindustria, va presentar el mapa de la implantació industrial del sector farmacèutic a Espanya. “Va ser una sorpresa a nivell sectorial posar en un únic document tot el potencial del nostre país pel que fa a la producció de medicaments”, va assenyalar Sánchez.

Jaume Ros, soci director de Manager Art, va oferir les dades d’un sector que compta amb 173 plantes (la meitat a Catalunya) i un total de 36.000 treballadors. “Les plantes de producció farmacèutiques gaudeixen d’una alta inversió que permet renovar la totalitat dels seus actius cada quatre o cinc anys”, va destacar Ros. Segons el soci director de Manager Art, el sector farmacèutic pot liderar l’objectiu de reindustrialització que es sosté en el creixement de les tecnologies existents i en la potenciació de la biotecnologia. Pel que fa a les debilitats del sector és remarcable “l’elevada dependència en el subministrament de matèries primeres”.

Albert Cot, comissionat d'Emprenedoria de la Junta Directiva dels Enginyers Industrials de Catalunya i Managing Partner a Inveniam Group, va explicar com es poden finançar les startups d'Enginyeria de la Salut en el seu camí cap al mercat. Cot va exposar que sempre es comença per la ronda fase llavor i s’evoluciona en les diferents rondes, en funció del sector. En el sector privat, va assenyalar que “són claus els business angels” i que “falten startups amb vocació industrial”.

 

Per a més informació clica a la fitxa de la jornada

Amplia a Fulls d'enginyeria

Compartir