El conseller delegat d’Endesa, José Bogas, va afirmar que “l’any que ve serem l’elèctrica integrada amb menys emissions de la Península Ibèrica”, dins la darrera sessió del cicle de conferències sobre la transició energètica, celebrat el passat 8 de juliol i organitzat per les comissions d'Energia, Canvi Climàtic i Economia Circular i de Mobilitat. El Pla Estratègic 2021-2023 de la companyia vol accelerar la transició energètica i la descarbonització amb  un augment de la inversió en renovables, en digitalització i en l’electrificació de la demanda residencial i de sectors claus com el de la indústria.

Segons va detallar José Bogas, entre 2021 i 2023 Endesa invertirà 843 milions d’euros a la xarxa de distribució de Catalunya amb l’objectiu d’assegurar la integració de les energies renovables, el desenvolupament de les tecnologies que faciliten l’energia distribuïda i el desplegament massiu dels vehicles elèctrics. Tot això, a fi i efecte d’afavorir les xarxes actives i participatives al mateix temps que es contribueix a la reactivació de l’economia. “El sector elèctric serà un motor econòmic i la seva contribució serà decisiva per combatre els efectes del canvi climàtic”, va afegir Bogas. 

Pel que fa a la ciutat de Barcelona, el conseller delegat va assenyalar que “pel 2021, tenim un pla d’inversions de 43,2 milions d’euros per reforçar la xarxa de distribució i per millorar el subministrament, posant l’èmfasi en la mitja i baixa tensió”. Bogas va reconèixer que “la millora i ampliació de la xarxa de Barcelona és imprescindible per la creixent electrificació de l’economia”. 

Projectes verds

En el context de les ajudes del Pla “Next Generation”, José Bogas va desgranar alguns dels projectes relacionats amb l’hidrogen i els ports verds. “Volem generar hidrogen verd a través d’un electrolitzador de 20MW -ubicat a Tarragona- i de parcs eòlics associats de 150 MW”, va confirmar Bogas. 

Endesa dona suport i col·labora amb d’altres projectes relacionats amb la descarbonització i la mobilitat elèctrica per a afavorir infraestructures de recàrrega i mobilitat sostenible. 

Aposta per la distribució elèctrica a Catalunya

Durant la conferència organitzada per la Comissió d’Energia , José Bogas va destacar que Endesa recolza i participa de tres projectes d’innovació relacionats amb la distribució de l’energia elèctrica a Catalunya: 

-el Living Lab de Barcelona-Garraf, un espai per validar i testar noves tecnologies de digitalització de la xarxa intel·ligent d’alta tensió. 

-el Laboratori de Flexibilitat de Barcelona, que té com a objectiu provar nous patrons de generació i/o demanda per proporcionar serveis dins del sistema energètic.

-el Hub de Recàrrega del Vehicle Elèctric, amb la finalitat de crear una xarxa pilot d’infraestructures de recàrrega intel·ligent per a vehicles elèctrics a l’arc mediterrani. 

Un creixement sostenible, rentable i transformador per a un moment únic és l’essència del què estem fent”, va concloure Bogas.

Per accedir al vídeo de la sessió clica a la fitxa de la jornada

Compartir