Per a més informació clica a la fitxa de la jornada

“Amb el creixement de les renovables i de l’autoconsum i amb més instal·lacions de generació distribuïda, ens trobem davant d’un nou escenari de la distribució on el “prosumer” (productor, propietari i consumidor) i l’agregador juguen un gran paper” va explicar Lluís Pinós, president del Grup de Treball del sector elèctric de la Comissió d'Energia i ex delegat de REE a Catalunya, durant la jornada celebrada el passat 5 de novembre de 2020. Aquestes dues figures reduiran la necessitat de serveis de flexibilitat i emmagatzematge més cars i asseguraran la garantia de subministrament del sistema.

En aquest nou context, el control i seguiment de la generació i de la demanda a temps real -amb seguretat i confidencialitat- es converteix en una informació fonamental per a què el nou sistema elèctric funcioni. Albert Estapé, director d’Estabanell Distribució i vicepresident de l’Associació ASEME va explicar com funciona DATADIS: “es tracta d’una plataforma, creada per totes les empreses de distribució elèctrica integrades en les associacions AELEC, ASEME i CIDE, que ofereix informació privada de consum (que l'usuari podrà determinar si dóna accés a tercers) i informació agregada estadística (pública)”.

“L’objectiu final és que el client pugui escollir el que vol i el que més l’interessa pel que fa a eficàcia i eficiència” va assenyalar Francesc Vizcaíno, director d’Endesa Distribució a Catalunya, qui va afegir que el 98% dels comptadors ja funcionen amb telegestió. En aquesta línia, Estapé va destacar que s’està produint “un canvi de mentalitat d’un distribuïdor que posava cables i antenes a una persona que busca flexibilitat, agregació i eficiència”.

L'Agregador, tal com va explicar Alicia Carrasco, directora executiva d’ENTRA (Asociación Española para la Agregación y la Flexibilidad), és capaç de reduir automàticament la producció d'una fàbrica baixant lleument el seu consum i sense que afecti el seu rendiment diari, aturar els termos elèctrics en domicilis particulars durant un curt lapse de temps sense que els usuaris perdin confort o aturar els frigorífics d'un escorxador el temps suficient com per generar un estalvi energètic sense perjudicar el funcionament del negoci.

Segons Ander Zubiria, Energy Transition Consultant, “cal crear i regular la figura de l’agregador independent”, és una figura que ja apareix al RD23/2020 però encara no s’ha establert la seva participació en el mercat ni el model de compensació. “Es  preveu la seva regulació i entrada en servei a principis de 2022” va afegir Zubiria.

Per a més informació clica a la fitxa de la jornada

Compartir