El Col·legi i l’Associació d’Enginyers Industrials de Catalunya, en relació amb l’apagada general d’aquest dilluns i tenint en compte les dades que tenim sobre la taula en aquest moment i el coneixement que acumulem com a professionals del sector de l’energia, fem aquestes consideracions:
- Demanem esperar el resultat de la feina dels experts de les empreses implicades, que treballen amb dades reals, per donar les explicacions i determinar l’origen del que ha passat. Especular sobre les causes de l’aturada només genera distorsió i desinformació.
- En el document de la Comissió d’Energia ‘Reflexió sobre el sistema elèctric’, del mes de febrer passat, ja apuntàvem la necessitat que l’acceleració urgent del desplegament de les renovables havia d’anar acompanyat de la inversió en instal·lacions de potència ferma, del reforç dels sistemes de protecció i del desplegament dels sistemes de bombeig i emmagatzematge. El sistema, avui, és tan sòlid com fa una setmana i, per tant, les possibilitats que es reprodueixi un incident són baixes. Tanmateix, ha d’anar mudant cap a la nova topografia de la xarxa distribuïda que comporta la introducció de noves fonts d’energia en el sistema.
- Els enginyers industrials ens hem ofert a col·laborar amb les administracions i les empreses implicades per estudiar la situació i prendre les decisions adequades per evitar que torni a passar un fet d’aquesta magnitud. Alhora, un estem fent un esforç de divulgació, en especial als mitjans de comunicació, per tal que un tema tècnic tan complex com aquest pugui arribar al conjunt de la ciutadania.
- Tot i que les implicacions econòmiques de l’aturada de dilluns són considerables, volem també destacar que la seguretat ha primat en tot moment, també en la pèrdua del subministrament elèctric en instal·lacions crítiques, fàbriques i unitats industrials electrointensives. L’experiència del complex industrial químic de Tarragona –que ha fet una aturada no programada sense majors incidències– n’és un bon exemple.
- La dependència de la societat del subministrament elèctric i l’alt grau d’electrificació que anem assolint han de ser una oportunitat per prendre consciència de la necessitat d’accelerar la transició energètica, superar les reticències a les noves infraestructures, prioritzar i facilitar inversions de generació, distribució i transport i responsabilitzar-nos de la mateixa resiliència.
La situació viscuda aquesta setmana ens demostra el valor de l’enginyeria i la importància de la solvència tècnica per resoldre problemes, i per això, no podem no felicitar els enginyers i enginyeres per la feina feta, tant amb anterioritat per haver facilitat les infraestructures, els equipaments i els plans de recuperació, com durant el dia de dilluns per poder tornar a la normalitat en el període de temps més curt possible. També volem reconèixer la tasca dels companys d’equips d’operació i manteniment de moltes empreses i indústries, així com els que han garantit serveis essencials i en infraestructures crítiques.