“Les colònies industrials de la Conca del Llobregat. 150 anys d’història” és el treball guanyador del Premi Estudis-Fundació Caixa d’Enginyers de la 28a edició dels Premis Bonaplata, que atorga l’Associació del Museu de la Ciència i de la Tècnica i d’Arqueologia Industrials de Catalunya (AMCTAIC). En un acte celebrat el passat 23 de març de 2021 a la Sala de Juntes dels Enginyers Industrials de Catalunya -i difós en línia-, l’AMCTAIC va premiar un llibre de perspectiva històrica, d’Albert Balcells i Rosa Serra, que aporta com a gran novetat un anàlisi social, que va més enllà del sector tèxtil i que abarca tot el sector productiu en un territori clau en la industrialització catalana.

El jurat va concedir l’accèssit a un estudi que recupera el patrimoni d’una gran i emblemàtica empresa metal·lúrgica de la ciutat de Barcelona, “Construcció i reparació naval a la Barcelona Industrial: Els Talleres Nuevo Vulcano” de Joan Alemany Llovera. L’obra és un primer estudi d’aquestes característiques perquè recull i sintetitza la història de la construcció i reparació naval del Port de Barcelona a través dels arxius d’aquesta empresa naviliera, dipositats al Museu Marítim.

Els Premis Bonaplata pretenen sensibilitzar l’opinió pública sobre la importància de conèixer, conservar, preservar i utilitzar el patrimoni industrial de Catalunya. “Amb actes com el d’avui, reforcem els nostres valors de marca, influència, veu i xarxa per fer l’AMCTAIC més gran i per a què el nostre patrimoni industrial guanyi en visibilitat i reconeixement”, va explicar el president Jordi Renom.

Amplia a Fulls d'Enginyeria

Compartir