Per saber més clica a la fitxa de la jornada

Article de Fulls d'Enginyeria relacionat

“Estem treballant per passar d’una indústria que imprimeix amb solvents a una indústria que imprimeix sense emissions” va explicar Manel Xifra, president de Comexi Group, durant la segona sessió del Cicle de Conferències Les empreses i la transició energètica, organitzat per les Comissions d’Energia, Mobilitat i d’Economia Circular i Canvi Climàtic, el passat 10 de desembre de 2020.

L’Associació Europea que promou l’economia circular en l’àmbit dels envasos flexibles, CEFLEX, té com a objectiu aconseguir la recollida del 100% dels envasos i un reciclatge del 80% (multiplicar per 8 la capacitat de reciclatge mecànic). Segons Manel Xifra, dins el món dels envasos, els flexibles són l’opció més beneficiosa pel medi ambient, tenint en compte la petjada de carboni global, perquè “fem servir una quantitat molt baixa de matèria primera i de consum energètic per produir, així com, perquè les qualitats de conservació del producte envasat són molt bones”. 

El president de Comexi va assenyalar que el no packaging pot ser més perjudicial pel medi ambient que l’envasar si tenim en compte que “una tercera part dels aliments de les llars es fan malbé perquè no estan ben conservats”.

El gran repte del sector

L’enginyer Manel Xifra va explicar que la innovació en la fabricació de béns d’equip del sector del packaging flexible se centra en deixar d’imprimir amb tintes líquides basades en solvents derivats del petroli per passar a una indústria que aposti per “tintes que utilitzin l’aigua com a solvent i que a través de la llum ultraviolada o d’un feix d’electrons es reticulin o se solidifiquin”.

Hi ha molta feina d’innovació pel col·lectiu enginyer dins el sector i, en concret, en l’economia circular perquè, segons va explicar Xifra, “cal millorar la recol·lecció d’envasos, la seva classificació, les tecnologies de reciclatge i trobar nous mercats pel producte reciclat”.  

D’altra banda, un dels grans reptes de Comexi Group és la millora del consum dels equips que se subministren a través d’un canvi de consciència per part dels clients. També des de l’empresa gironina estan treballant en un canvi cap als serveis com, per exemple, el del renting d’equips.

Manel Xifra va apostar clarament per la sostenibilitat del sector de l’envàs flexible perquè “a nivell empresarial hem pres consciència de què cal involucrar-se en la lluita pel medi ambient o no hi haurà futur. Les empreses amb propòsits són rendibles perquè aporten beneficis a tots els stakeholders”.

Per saber més clica a la fitxa de la jornada

Article de Fulls d'Enginyeria relacionat

Compartir