La crisi de la COVID-19 ha fet més evident que mai la necessitat de les empreses del segle XXI per implantar una Transformació Digital (TD). La revolució digital que plana sobre la societat sumat als canvis socioeconòmics que han derivat cap a una digitalització cultural dels seus membres obliga a les empreses i organitzacions a adaptar els seus models de negoci i de relació amb els clients, usuaris i tercers. I és que la transformació digital està relacionada, directament, amb el model de relació entre els diversos actors de l'empresa: clients, societat, mercat, empleats, proveïdors, partners..., amb els processos associats i amb els fluxos d'informació.

La transformació digital és tot un repte per a la Petita i Mitjana Empresa (PIME) que ha d'entendre que la transformació digital va molt més enllà d'una simple actualització o renovació tecnològica que no són suficients: la transformació digital no només va de tecnologia sinó que té en compte la globalitat de l'empresa i tot el seu ecosistema, és a dir, la forma de treballar, és a dir, les tècniques de treball, les capacitats i les habilitats dels equips de treball i de decisió, les organitzatives i els nous models de negoci basats en els canvis continus.

Amb l'objectiu de facilitar l'enteniment del què és la TD, en què pot ajudar i com dur-la a terme, el Grup de Treball de Transformació Digital (GTTD) de la Comissió de la Societat Digital dels Enginyers Industrials de Catalunya, liderat per Pere Botella i Jordi Ruppmann i constituït per diversos professionals i experts en la Transformació Digital de diferents organitzacions professionals, s'ha elaborat una guia dirigida a les PIME que estiguin interessades en entendre la factibilitat i la implementació d'aquesta

L’objectiu d’aquest document és facilitar l’enteniment de què és la Transformació Digital (TD), en què ens pot ajudar i com portar-la a terme. Està especialment adreçat a qui, de la Petita i Mitjana Empresa (PIME), estigui interessat en entendre la factibilitat i la implementació d’aquesta TD. És un document confeccionat en base als coneixements aportats i a les experiències viscudes pels diversos components de l'equip de redacció: Òscar Beà (COEINF), Pedro Gómez (EIC), Miquel Martí (EIC), Xavier Pi (EIC) i Jordi Ruppmann (COEINF / ATI). S'han tingut en compte l'evolució de les tecnologies digitals, les tècniques que s'empren en les seves implementacions, l'aplicabilitat en diversos sectors i mercat, les experiències i la variabilitat dels negocis vinculats a la digitalització de la societat i de les empreses i entitats.

La guia, que tindrà revisions periòdiques a curt termini per adaptar-se als canvis, ha comptat amb el suport de la PIMEC en facilitar promoure les activitats resultants del grup de treball que aposta per aprofitar l'oportunitat de revisar i millorar els processos de les organitzacions abans de posar ''en perill'' el futur de les empreses. 

Veure Guia
Compartir