L’escalada de preus de l’energia està repercutint en les factures domèstiques. Però hi ha un segon efecte del que no es parla tant que és la repercussió d’aquests preus sobre la recuperació econòmica i sobre la indústria i que pot arribar a reduir el creixement econòmic i augmentar les taxes d’atur per què moltes empreses es poden veure obligades a tancar. 

En una jornada celebrada el passat 2 de novembre i organitzada per la Comissió d’Energia, Laura Garcia, membre d’aquesta comissió i CEO d’Onsen Energia, Virginia Guinda, Vocal de la Junta del Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya i vicepresidenta de Foment del Treball, i Blanca Losada, presidenta de Fortia Energía, van analitzar en profunditat com aquesta crisi “en principi transitòria” pot amenaçar de ple la recuperació econòmica i quines mesures s’han de prendre per intentar evitar-ho. 

“Europa no pot prescindir del gas natural perquè és un vector estratègic per a la transició energètica” va advertir Laura Garcia. La membre de la Comissió d’Energia va recordar que la indústria europea té molts processos que no poden funcionar amb electricitat i que “el que cal és determinar una nova metodologia de càlcul per eliminar les puntes de preus, consolidar el 10% d’IVA, refinançar el deute del sistema elèctric, promoure les energies renovables i incrementar l’intercanvi amb Europa per un major equilibri de preus”, entre d’altres mesures (més informació al manifest "Crisi de preus, crisi del sistema" del Col·legi).

Virginia Guinda va reclamar “una rebaixa substancial de la fiscalitat del 21 al 4% perquè, en l’actualitat, les empreses estan financerament molt compromeses, cal actuar sobre el mercat energètic utilitzant les reserves de gas i aplicar mesures que limitin l’impacte del mercat de CO2”. La vicepresidenta de Foment del Treball va explicar que tot i que la indústria està fent canvis en la seva forma de funcionar respecte el gas natural, la seva flexibilitat és poca i la capacitat de gestió molt limitada. 

Guinda va recordar el panorama actual de la indústria amb “un encariment de les matèries primeres (no menys d’un 60%), una manca de proveïment i increment dels preus del transport, dificultats d’operació en els processos i en la gestió econòmica dels comptes” a la que ara s’hi suma la crisi de preus. Segons la vicepresidenta de Foment del Treball, la recuperació econòmica està compromesa i “cal actuar amb rapidesa si volem passar l’hivern i recolzar a les empreses per a què puguin incrementar els salaris l’any que ve. Aquesta crisi pot acabar amb una pujada de preus generalitzada a partir de gener de 2022”.

Blanca Losada va ser contundent i va assenyalar que “si el teixit industrial i tecnològic es veu afectat per aquest transitori, començarem la carrera de fons cap a la transició energètica amb un hàndicap de partida molt poc desitjable”. Segons la presidenta de Fortia cal prendre mesures d’abast europeu, coherents amb el propi posicionament en matèria energètica, “cap a mercats que contribueixin en una competència transparent i que tinguin capacitat d’adaptació i suficient agilitat per a què aquestes puntes de preus no puguin generar efectes nocius”. 

 

Repercussió als mitjans

Amplia a Fulls d'enginyeria

Per a més informació clica a la fitxa de la jornada

 

Compartir