Per a més informació clica a la fitxa de la jornada

"La digitalització exigirà una nova manera de concebre el sector energètic” va destacar Salvador Relat, cap responsable de l’àrea de manteniment de la xarxa de transport a Catalunya de Red Elèctrica, durant la primera sessió del cicle “Gestió d'actius i Automatització de xarxes per al sector elèctric i industrial”, organitzat per la Comissió d’Energia i que es va celebrar el passat dijous 25 de febrer de 2021.

Es parla sovint de què la transició energètica suposa un important desenvolupament de les energies renovables però no es parla tant de la seva connexió a les xarxes de transport i distribució. Pel tal d'aconseguir un funcionament segur es fa necessària la seva digitalització especialment en dos àmbits: el de la gestió dels actius i en el de l'automatització en el entorn del nou model de generació amb una forta repercussió de les energies renovables.

Salvador Relat va assenyalar que la transformació digital de Red Elèctrica va en paral·lel amb els principals canvis que s’estan produint en el sector elèctric. En concret, el nou paper del consumidor (que passa de ser un abonat a ser un consumidor), la gestió integral dels actius, els nous processos productius a través de la tecnologia digital i la introducció de les energies renovables. “A través de la tecnologia, del govern de les dades i d’un canvi cultural, es vol aconseguir una organització àgil, flexible i amb una reacció ràpida als canvis, sent capaç de capturar valor” va explicar el responsable de xarxa a Catalunya de Red Elèctrica.

Segons Ramon Gallart, director de Innovació d'Estabanell Energia, “els grans reptes de la distribució són la recollida i l’emmagatzematge, la qualitat de les dades, el ROI i les tecnologies facilitadores”. Un nou escenari que, segons Gallart, demana posar en valor les infraestructures, facilitadors i actors neutres, ser conscients de què la vida dels actius ha canviat, un control integral de tota la xarxa, conscienciació i responsabilitat pel medi ambient i fer front als reptes digitals, tenint en compte el nou model energètic i les expectatives dels clients.

Per a més informació clica a la fitxa de la jornada

Compartir