Per accedir al contingut clica a la fitxa de la jornada

El tèxtil és el nou plàstic. A Catalunya els residus tèxtils (postconsum) són el 4,11% del total dels residus municipals. Al 2020, representarien 165.933 tones. Només es recull selectivament el 10,6%”, va explicar Pilar Chiva de l’Agència de Residus de Catalunya, durant la jornada en línia que es va celebrar el passat 5 de maig de 2021, organitzada per la Comissió de Canvi Climàtic i Economia Circular.

 “Cal una nova economia del tèxtil basada en l’economia circular”, va apuntar el president Jordi Renom. Segons dades de l’Agència de Residus de Catalunya, al 2020, els gestors autoritzats a Catalunya van tractar 17.561 tones de residu tèxtil municipal i només es recull selectivament 2,3 kg/any, dels 21,6 kg/any de residus tèxtils postconsum que genera cada habitant. 

És possible una indústria tèxtil més sostenible? “La producció de roba al món s’ha multiplicat de manera exponencial però en canvi la seva durabilitat està disminuint. Vora el 40% de la roba als armaris no es fa servir durant tot l’any”, va declarar Pilar Chiva. Un exemple de com la roba usada pot ser un actiu és el de ModaRE, el seu director Albert Alberich va explicar que el seu projecte té tres impactes: la creació de llocs de feina, en gran part per a persones en risc d’exclusió social, un benefici mediambiental i la dignificació del lliurament social en les més de 100 botigues de la seva xarxa. 

Recollim més de 40.000 tones de roba anuals i disposem de 3 plantes de reciclatge. El 2019, hem començat a treballar amb productes de cotó i denim per convertir-los en fibres que permetin tornar a produir peces de roba”, va assenyalar Alberich. Jordi Costa de Datambient va recordar que existeix una indústria catalana consolidada i proactiva, amb potencial per valoritzar aquests fluxos i mantenir-los en el sector tèxtil. 

El residu tèxtil és el que té més potencial ambiental dins de la jerarquia de gestió de residus. No és un problema tècnic sinó econòmic perquè, actualment, és deficitari en el lliure mercat”, va destacar Jordi Costa. 

Tots els ponents van coincidir en què cal anar cap a l’eliminació de les microfibres (ecodisseny), augmentar l’ús de la roba (en contra de la fast fashion imperant), incrementar –radicalment- el reciclatge i fer un ús efectiu dels recursos cap a fonts i materials renovables. 

Per accedir al contingut clica a la fitxa de la jornada

Amplia a Fulls d'enginyeria

 

Compartir