El passat 27 d’octubre de 2022, es va celebrar una conferència en línia sobre “100 anys del Transpirinenc”, organitzada per la Comissió de Cultura, subcomissió Engitren. Al llarg de la sessió, es va parlar de la línia ferroviària que connecta Catalunya amb França a través de les estacions frontereres de Puigcerdà i Latour-de-Carol.

La presentació va ser a càrrec de Lluís Garcia Rifà, apassionat del món del ferrocarril i especialista en el Transpirinenc qui, fruit de la seva curiositat investigadora, el 1984 va iniciar un blog per anar documentant la llarga història de la línia, l’actual R3 de la xarxa de Rodalies de Catalunya. 

Garcia Rifà va rebre, el 2015, un dels premis Bonaplata que atorga l’Associació del Museu de la Ciència i la Tècnica i d’Arqueologia Industrial de Catalunya. També és autor de diversos llibres dedicats a la línia en qüestió, com “La història d’una línia de tren emblemàtica - El ferrocarril de Granollers a Sant Joan de les Abadesses” (2016) o “Les comunicacions a través del Pirineu” (2020).

El ponent va presentar una extensa sèrie d’imatges, tan antigues com recents, de la col·lecció privada que ha anat reunint al llarg dels anys. També va fer un recorregut, pas a pas, per tota la línia entre Barcelona, Vic i Puigcerdà, incloent inclús el que va acabar sent un simple ramal entre Ripoll i Sant Joan de les Abadesses. Garcia Rifà va fer també un breu esment de la petita línia afluent independent entre Mollet i Caldes de Montbui.

Al llarg de la ponència, es van anar comentant alguns dels principals fets destacables a cadascun dels indrets travessats per la línia transpirinenca, la gènesi de la qual va ser llarga i complicada fins que finalment el tren va arribar a Puigcerdà el 1922.

Compartir