Veure fotos de la Hackató

Una boia que aprofita la força de les ones per generar energia i cobrir les necessitats d’embarcacions petites i mitjanes, guanya el primer premi de l’Engihack, la marató de l’enginyeria, que es va celebrar el dissabte passat en el Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya, en el marc del 160è aniversari de l’Associació d’Enginyers Industrials de Catalunya.

Aquest projecte, de l’equip Renergy amb estudiants de l'Escola Tècnica Superior de la Universitat Rovira i Virgili i de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Industrial de Barcelona (ETSEIB), va ser considerat pel jurat el “més creatiu, original, aplicable i amb una bona visió global, escalable i amb més detall tecnològic”, dels 19 que es van presentar en la competició.

 

 

L’Engihack va ser una gran festa de la creativitat, el talent i les idees, una oportunitat i un punt de trobada, entre els futurs enginyers i enginyeres de les escoles d’enginyeria de l’àmbit industrial catalanes i les empreses referents del sector (ABB, AGBAR, BSM, CELSA, Consorci de la Zona Franca, FGC, NATURGY, SEAT, la Caixa d’Enginyers i la Mútua dels Enginyers).

Prop d’un centenar d’estudiants d’enginyeria, treballant en grups, van disposar de 12 hores intenses per trobar les solucions més innovadores i efectives als 6 grans reptes mundials actuals plantejats: l’energia, l’emergència climàtica, la transformació digital, la salut de les persones, la indústria innovadora i la construcció d’una societat justa. Pere Homs, director general d’Enginyers Industrials de Catalunya, va destacar que “uns dels objectius de l’Engihack és fer entendre als joves enginyers i enginyeres que han de formar part de la solució dels reptes d’avui”.

Fer front a l’emergència climàtica: nenúfars i sostres retràctils vegetals

El segon premi de l’Engihack va ser per a una creativa solució per reduir la sequera a través d’un sistema que minimitza l’evaporació de l’aigua dels pantans. En concret, el projecte de Techsynergy amb membres de l’IQS Barcelona i de l’ETSEIB, consisteix en uns nenúfars que s’encarreguen de fer ombra a l'aigua, alhora que fan recircular l’aigua més profunda (que està més fresca) per refredar la de la superfície.

L’equip Can t’implora, format per estudiants de l’ETSEIB, es va endur el tercer premi amb un projecte de sostre retràctil vegetal per fer ombra i refrescar els carrers de les ciutats. La solució consisteix en un mecanisme que permet tapar i reduir la calor de l’asfalt de les calçades, fent més ombres, i al ser retràctil té un manteniment fàcil i es pot retirar a l’hivern o a la nit. “Sembla mentida que no s’hagi inventat fins ara”, va recollir l’acte del jurat. 

Membres del jurat

Berta Aznar Assessora Inspiritmútua La Mútua dels Enginyers
Eduard Barcons Director Banca Institucional Catalunya-Balears Caixa d'Enginyers
Gerard Tort Director d'enginyeria ABB
Enric González Director de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions FGC
Anna Domènech Directora d'innovació CELSA
Joaquín Poley Project Manager d'Innovació Tecnològica Consorci Zona Franca Barcelona
Guillem Francès Cap de distribució AGBAR
Marisa Clares Directora de Persones i Organització BSM
Pere Homs Director general Enginyers Industrials de Catalunya

 

Compartir