L'Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible va ser aprovada per l’Assemblea General de les Nacions Unides el 25 de setembre del 2015 amb l‘ambiciós títol de “Transformar el nostre món: l’Agenda 2030 per al desenvolupament sostenible”. Ja han passat més de cinc anys i només en queden deu per arribar al 2030. És temps de passar a l’acció.

Els Objectius de Desenvolupament Sostenible, ens interpel·len a tots i no deixen ningú enrere. Són 17 objectius concrets que ens conviden a pensar en el progrés humà en clau de sostenibilitat ambiental i social, deixant enrere la falsa dicotomia entre creixement econòmic i progrés social o respecte mediambiental.

Els enginyers i enginyeres, ens hem de sentir part d’aquests objectius. I de fet ens en sentim. Tant és així que en preguntar al nostre col·lectiu, els resultats són clars. La majoria de nosaltres creiem que podem tenir un fort impacte professional en diversos d’aquests objectius.

Ja durant el 2020, vàrem engegar un grup de treball per explorar què hem de fer des del Col·legi per acabar d’alinear els nostres objectius i la nostra activitat i per contribuir amb un impacte positiu al desenvolupament sostenible.

El 2021 ha de ser l’any de passar a l’acció. Ha de ser l’any en que definitivament, les organitzacions incorporin els criteris de sostenibilitat en totes les seves decisions.

El Col·legi, n’ha de ser exemple i referent, liderant el pas a l’acció. És per això que aquest any, entre d’altres objectius, ens hem proposat adherir-nos a l’Aliança Catalunya 2030, amb compromisos concrets. L’Aliança ha de ser una gran coalició de país per compartir informació, recursos i bones pràctiques, així com impulsar iniciatives conjuntes per assolir els ODS.

Aquesta adhesió, complementarà la feta amb l’Agenda Urbana durant el 2020.  Les dues són iniciatives que han de canalitzar, i també visualitzar, els esforços de país i del nostre col·lectiu en matèria de sostenibilitat.

Aprofitem per animar-vos a participar. El canvi de paradigma ja és aquí i els enginyers n’hem de ser part important i partícip. Garantir l’accés a l’energia neta, l’aigua potable, l’habitatge digne així com contribuir al creixement reduint al màxim les desigualtats i contribuir a l’equitat de gènere són alguns dels nostres compromisos. Els Enginyers hi tenim molt a dir. És temps d’acció. Participa. Transformem junts el nostre món.

Concha Zorrilla
Presidente de la Comissió de Canvi Climàtic i Economia Circular

Marc Oliva
Coordinador del Grup de Treball d'ODS

Compartir