Per a més informació clica a la fitxa de la jornada

 

La intel·ligència artificial està impactant amb força, tant en la nostra vida personal com en l'àmbit empresarial. En el cas concret de l’ús i aplicació del ChatGPT, i de la IA generativa, cal reflexionar sobre quina és la seva implicació en la protecció de les dades personals, en la fiabilitat i veracitat de les seves respostes o l’origen de la informació, que va més enllà de les intuïcions immediates.

En una jornada, celebrada el 22 de juny i organitzada per Enginyers Industrials de Catalunya (amb les comissions Indústria 4.0 i Societat Digital), Enginyeria de Telecomunicació i Tecnologies Digitals i Enginyeria en Informàtica de Catalunya, diferents experts van explicar els conceptes clau sobre el ChatGPT i les seves aplicacions reals en les empreses. 

Javier Vázquez, vicedegà d'Intel·ligència Artificial al COEINF i professor del grau en IA de la UPC, va explicar que el ChatGPT “és un prototip de bot conversacional, no és una eina. Se centra en la usabilitat i el diàleg i està basat en models grans de llenguatge (Large Language Models o LLM)”. Vázquez va apuntar que s’està treballant en un marc regulador europeu que vol assegurar que les IA ajuden a la gent i són “una força pel bé comú de la societat”. 

Vàzquez va recordar que “la IA no té intel·ligència pròpia i, per tant, no és bona ni dolenta. La qüestió està en fer-ne bon o mal ús”. Segons el vicedegà del COEINF cal treballar per una “IA fiable, és a dir, lícita, ètica i robusta”, i per una IA responsable, que ajudi positivament a les empreses i als seus treballadors i que tingui un impacte just sobre els clients i la societat. Per assolir aquests objectius, Vàzquez va defensar que cal formar els desenvolupadors i els enginyers, així com als ciutadans digitals respecte a quin ús pot fer de la IA i quins són els seus perills i com protegir-se. 

Òscar Macia, CEO de Forcemanager, va compartir la seva experiència en l’aplicació del ChatGPT a la seva empresa. D’una banda, Macia va destacar que aquesta tecnologia “ha incrementat la productivitat de la meva organització, ha sigut una revolució”. Però, d’altra banda, va voler assenyalar que “no reemplaça a les persones, és una ajuda”. 

Albert Iruela, CSO i Co-Founder d’Omnios, va explicar per què desplegar el ChatGPT en servidors privats. En concret, Iruela va exposar que permet “un major domini i control de les fonts d’informació, una millora en la qualitat dels resultats, seguretat i confidencialitat i possibilitats d’un entrenament delimitat”. 

 

Per a més informació clica a la fitxa de la jornada

 

Compartir