D'esquerra a dreta, Anna Gallet, Chapter del nucli d'Stuttgart, Pablo Dahl, secretari de premsa de la ING BW, Martí Pascual, president de Catalan Engineers Worldwide (CEW-Comissió Internacional) i el professor Stephan Engelsmann, president de ING BW

El passat dia 25 d‘octubre, va tenir lloc a Stuttgart un acte organitzat per la cambra d’enginyers de Baden-Württemberg (ING BW). Sota el nom de “Vespre parlamentari”, l’esdeveniment va suposar la represa de la presencialitat després de dos anys de pausa i va ser la culminació de la l’“Ingenieurtag 2022”, una diada de l’enginyer plena de ponències sobre temes com la construcció d’edificis de fusta, la circularitat dins de l’edificació, així com, la importància de l’hidrogen en la lluita contra el canvi climàtic.

Durant l’acte, el professor Stephan Engelsmann, president de ING BW, i Nicole Razavi, ministra de Eesenvolupament Rural i d’Habitatge del Land de Baden-Württemberg, van fer un resum de la situació de l’enginyeria al Bundesland, a Alemanya i a Europa en general. Especialment, en l’enginyeria de la construcció, el president va remarcar la responsabilitat que comporta la professió de cara al desenvolupament tecnològic, ecològic i social, i va reclamar als ens públics que l’assignació de projectes no es basi purament en una qüestió econòmica.

L’Anna Gallet i en Martí Pascual, membres de la Comissió Internacional (Catalan Engineers Worldwide (CEW)), van participar en l’acte i van poder intercanviar opinions i punts de vista amb la cúpula de l'ING BW. "Les fronteres de l'enginyeria es difuminen", afirma Anna Gallet, Chapter del CEW a Stuttgart. "La Cambra de Baden-Württemberg té el focus en el camp de la construcció. Tot i així els reptes actuals ens afecten a tots i estan interconnectats. Per exemple, amb l'augment de cotxes elèctrics i l'evolució de les bateries, la planificació de garatges i edificis canvia, tant per les instal·lacions elèctriques com per la protecció d'incendis", explica. 

Més enllà de la disucssió tècnica, la manca d’enginyers qualificats autòctons va ser un dels temes més recurrents. Cal recordar que Baden-Württemberg ja fa anys que té programes de captació de mà d’obra qualificada a l’estranger. Concretament, a Catalunya, s’han ofert durant els últims anys cursos d’alemany gratuïts i programes d’acompanyament a professionals a l’atur de sectors específics, com ara l’enginyeria, arquitectura, medicina, entre d'altres, per a trobar feina a Baden-Württemberg.

“Integració no vol dir només aprendre alemany, menjar salsitxes i beure cervesa. Hem vist gent qualificada que venia a treballar aquí i al cap de poc se'n tornaven cap a Catalunya. Marxar a l’estranger és de vegades un procés difícil i cal trobar l’equilibri entre la immersió cultural i la preservació dels costums i tradicions pròpies” comenta Martí Pascual, president de la Comissió Internacional (CEW) d'Enginyers Industrials de Catalunya.

Entre Enginyers Industrials de Catalunya (EIC) i ING BW hi ha una relació intensa en el marc de la cooperació dels Quatre motors d’Europa. L’any 2017 es va firmar un acord marc entre les dues entitats, pel qual els associats i col-legiats de l’EIC que visquin a Baden-Württemberg rebran les mateixes condicions com si fossin membres de ING BW en tots els serveis oferts per l’entitat (formacions, documentació legal, etc.). L’acord també és vàlid a l’inrevés, per a membres d’ING BW residents a Catalunya.

Compartir