El sector del gas defensa la urgència  d’impulsar el biometà a Catalunya. Raúl Suárez, conseller delegat de Negdia, la distribuïdora de gas de Naturgy, ha participat a la jornadaSituació actual i perspectives del biometà a Catalunya’ que ha tingut lloc aquest dilluns al Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya. Suárez ha destacat les possibilitats de Catalunya en matèria de biometà i ha demanat passar “del pla a l’acció” per poder créixer en aquest gas verd que ha de contribuir a la transició energètica i a la descarbonització, que per Suárez, “no pot ser només electrificar”.

Naturgy, a través de Nedgia ha signat ja 18 contractes de connexió de plantes de biometà a la seva xarxa de gas. Actualment Catalunya compta amb 7 plantes de biometà, que contribueixen a descarbonitzar una part del consum energètic actual.

“Catalunya és una de les comunitats autònomes amb més potencial de producció de biometà i avui dia lidera la penetració d’aquest gas verd, crucial per impulsar una transició energètica justa i competitiva per llars i empreses”, ha manifesta Suárez en la seva intervenció.

La jornada també ha comptat amb la participació d’experts de Sedigas i del Clúster de la Bioenergia de Catalunya. Naiara Ortiz de Mendíbil, secretària general de Sedigas, ha subratllat el paper que pot tenir el biometà en l’economia circular, el repte demogràfic i la seguretat i independència de subministrament. “Falten 2.000 plantes a tot l’estat espanyol i més de 200 a Catalunya”, ha assenyalat Ortiz de Mendíbil. La secretària general de Sedigas ha recordat que França ha passat de les 200 a les 700 en pocs anys i que, per tant, “tot i que semblin números inviables, l’experiència d’altres països ens demostra que sí que es pot”.

Vanessa Abad, del Clúster de la Bioenergia de Catalunya, per la seva banda, ha destacat les qualitats del biometà tant per la producció d’energia per a la descarbonització com per la transformació de part dels residus en digestat, “un bon producte orgànic per millorar els sols”.

 

L’estratègia catalana

“Catalunya lidera la injecció de biometà a la xarxa amb les sets plantes en funcionament, el 64% de tot l’Estat”, ha manifestat la directora general d’Energia, Marta Morera, que ha recordat que caldrà tenir la capacitat de generar 7 TWh de gasos renovables per poder anar substituint l’actual consum de gas natural. Des de la Generalitat, que es disposa de l’Estratègia Catalana del Biogàs per dur a terme les accions necessàries amb l’horitzó 20230, s’han atorgat 44 MEUR en ajudes per a dinou projectes de plantes de biogàs per contribuir al seu desenvolupament. “L’objectiu és accelerar tot el que es pugui”, ha dit Morera, que també ha fet una crítica constructiva al sector: “electrificació i bioenergia han de deixar d’enfrontar-se perquè el repte és la neutralitat climàtica i aquí, hi juguem tots”.

La jornada, moderada per Antoni Peris, vicepresident de la Comissió d’Energia del Col·legi, també ha comptat amb les intervencions de la presidenta Maria Salamero i el degà Narcís Armengol. “Tenim grans reptes i grans iniciatives per descarbonitzar-nos, ser resilients energèticament i revaloritzar els residus”, ha destacat Salamero a l’inici de la sessió. Armengol ha demanat “aprofitar” la situació, encara incipient, del biometà a Europa – liderat actualment per Alemanya i França, sobretot- per apostar per aquest biogàs també a Catalunya per contribuir a la descarbonització. “En un repte tan important com la descarbonització, cap tecnologia sobra i totes tenen el seu potencial”, ha conclòs el degà.

Compartir