Veure les fotos

Reviu-la! 

La Diada 2022, la gran festa de les enginyeres i enginyers que es va celebrar enguany al Cosmocaixa, va voler destacar, en els projectes i premiats que es van succeir a l’escenari, el paper de l’enginyeria en el progrés del món i de les persones des de la recerca, el coneixement i la innovació. “Des de les nostres institucions, seguirem impulsant la professió, sumant talent i coneixement, creant xarxa i aliances. Ho farem amb la bandera de la tecnologia com element clau del progrés”, va assenyalar Maria Salamero, nova presidenta dels Enginyers Industrials de Catalunya. “Si la societat catalana vol donar resposta als seus reptes, no pot prescindir de l’enginyeria. Reclamem el nostre paper i que es reconeguin i escoltin les nostres aportacions”, va concloure el nou degà Narcís Armengol.

 

 

La nova governança va aprofitar per fer un homenatge als càrrecs sortints i van lliurar a Jordi Renom i Josep Canós l'E, símbol de la passada Diada, en reconeixement i com agraïment a l'excel·lent tasca desenvolupada durant el seu mandat.

 

El “Premi a la millor pràctica empresarial” de la Diada de l’Enginyer 2022 es va atorgar a la consultora tecnològica Between, pel seu programa d’empoderament de les dones a l’empresa amb l’objectiu d’aconseguir la igualtat efectiva de gènere, en posicions de responsabilitat i en termes salarials. Van recollir el guardó el seu director general, Pau Guarro, i la directora de persones, Carla Antúnez.

 

Premi a la trajectòria professional 

El “Premi a la Trajectòria Professional” va ser per a Oriol Guixà Arderiu, president i conseller delegat de l’empresa catalana La Farga i president del Patronat de la Fundació La Farga “per la seva llarga trajectòria al capdavant d’un grup empresarial del sector metal·lúrgic, en concret del coure, que a través de l’esforç i la innovació constant s’ha posicionat com una de les empreses de referència mundial del sector”. El va lliurar el director general de Transferència del Coneixement de la Generalitat de Catalunya, Xavier Aldeguer.

 

Pere Palacín, president del jurat de la Diada, va ser l’encarregat de lliurar el “Premi Carrera Acadèmica” (com a reconeixement a una trajectòria dedicada a la formació i preparació dels futurs enginyers i enginyeres) a Alícia Casals qui, des de l’any 2016, és la cap del Grup de Robòtica i Visió del CREB-UPC, liderant la recerca en robòtica aplicada a l’assistència, la rehabilitació i la cirurgia. Casals ha ocupat diferents càrrecs de rellevància en diferents organitzacions internacionals relacionades amb la robòtica i ha creat dues empreses RobSurgical Systems i Surgitrainer.

Premi Creativitat

El “Premi Creativitat” que premia els projectes destacats en l’àmbit tecnològic, de construcció, industrial o energètic va ser per Blanca Tejedor Herrán del Grup de Recerca i Innovació de la Universitat Politècnica de Catalunya pel seu “Mètode per a la diagnosi d’edificis basat en termografia quantitativa interna”. El jurat ha valorat la reducció de temps i costos que suposa la implementació d’aquesta tecnologia en el parc actual dels edificis existents i la seva alineació amb els ODS. 

Premi Creativitat Jove

El “Premi Creativitat Jove” (que premia els millors Treballs Finals de Màster de les escoles d’enginyeria de l’àmbit industrial de Catalunya) va ser per Elena Rubies Garcia de l’Escola Politècnica Superior de la Universitat de Lleida per “Engineering Implementation of an Omnidirectional Wheel”, Tània Leal Bermejo de l’Escola Politècnica Superior de la Universitat de Girona per “Optimització d’una Línia multi-producte” i Jordi Saltó Saltó de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de la Universitat Rovira i Virgili per “Estudi d’implantació d’una central elèctrica amb fonts d’energia renovable i emmagatzemament hidràulic”. 


També van rebre el premi al millor TFM, els alumnes de l’Escola Superior d’Enginyeria Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) Eric Mondragón García per “Projecte de Disseny d’un sistema de generació eòlica per la xarxa de metro de Barcelona” i Aleix Yébenes Creus per “Analysis of airline passenger market in southern Europa from a Pareto efficiency perspective”; les alumnes de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Industrial de Barcelona (ETSEIB)  Sònia Donaire Cónsul per “Reconstrucció i modelat 3D de lúmens per a la simulació virtual interactiva de colonoscòpies” i Maria Jabbour i Hernández per “Optimització de l’operació d’una comunitat energètica basada en solar fotovoltaica al municipi d’Olost” i Alexandre Marinel·lo Amat de l’Institut Químic de Sarrià per “Scale-up and automation of a CVD reactor for graphene production”.

 

Premiada una tesis doctoral de la Universitat de Lleida

Amb el suport de la Fundació Caixa d’Enginyers, es va atorgar la beca per a la realització d’una tesi doctoral a Santiago Maestro Balaguer de l’Escola Politècnica Superior de la Universitat de Lleida pel projecte “Concentradors solars intel·ligents integrats arquitectònicament per a edificis de consum zero”. 

Enguany, en una Diada centrada en la recerca, el coneixement i la innovació, es va voler donar visibilitat a totes i tots els doctorands que van optar a la beca i es va obsequiar als finalistes amb un bonus de formació de 500 € al Centre de Formació i Ocupació d’Enginyers Industrials de Catalunya. 

 

El jurat de la Diada va concedir al periodista Josep Cuní, director del programa matinal “Aquí amb Josep Cuní” que s’emet per les emissores de SER-Catalunya, el Premi Serrat i Bonastre “per la seva rigurosa tasca informativa i pel seu interès personal en fer arribar al gran públic els reptes mediambientals i energètics actuals, d'una forma clara i didàctica, posant sempre l’accent en els components tècnics i tecnològics d’aquests reptes i donant veu i resposta a les preguntes que la seva audiència es fa en cada moment”.

El “Premi de Periodisme Serrat i Bonastre” es lliura anualment des del 1996 per recordar l’esforç pedagògic i divulgatiu de l’enginyer Josep Serrat i Bonastre (Barcelona, 1869 - 1946), qui va ser president de l’Associació dels Enginyers Industrials de Catalunya i va dedicar part important del seu temps a la tasca divulgativa entre la ciutadania, realitzant nombroses conferències i xerrades sobre tècniques mecàniques al llarg de tot el país.

Reviu-la! 

Compartir