Quins elements en comú tenen els troleibusos amb el ferrocarril? Ho va explicar Juan José Olaizola Elordi, investigador i historiador del ferrocarril espanyol, en una conferència celebrada el passat 25 de març de 2021 i organitzada per la Comissió de Cultura -subcomissió d’Engitren.

El troleibús no és un vehicle ferroviari, ja que no circula sobre carrils sinó sobre l’asfalt amb pneumàtics i no es un sistema guiat ja que pot ser orientat a voluntat del conductor. Però així i tot, té alguns elements en comú amb el ferrocarril com el fet de ser un sistema captiu ja que (en el passat) havia d’estar físicament unit a la seva infraestructura per mitjà dels tròleis per a poder funcionar”, va explicar Olaizola.

L’expert va destacar que els troleibusos són un dels mitjans de transport urbà més nets i mediambientalment eficients perquè -al igual que el tramvia- utilitzen la tracció elèctrica. La conferència va repassar 80 anys de troleibusos a Espanya, des dels inicis, passant per la seva ràpida expansió al llarg del primer terç del segle XX, la seva dependència tecnològica, declivi i expectatives de futur. 

Compartir