Accedeix al vídeo i a la documentació clicant a la fitxa de la jornada
 

La Conferència de les Parts de la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (COP28) celebrada el passat mes de desembre a Dubai va marcar el principi de la fi de l'era dels combustibles fòssils. És l'acord més rellevant que es va prendre, tot i que no es va fixar una data concreta pel pic d'aquests combustibles fòssils.

Les comissions d'Enginyers Industrials de Catalunya van fer una primera valoració de la COP 28 en què van destacar la ratificació de l'acord que busca triplicar la capacitat de les energies renovables i duplicar l'eficiència energètica pel 2030 o les compensacions per danys i pèrdues i en agricultura, alimentació i salut.

Però les comissions d’Energia i Canvi Climàtic i Economia Circular van voler aprofundir en la cimera i conèixer de primera mà els resultats i acords de la COP28. Per aquesta raó, en una jornada el 13 de febrer de 2024, van convidar a Elvira Carles, directora de la Fundación Empresa y Clima (FEC), qui va explicar tots els detalls d’una cita que va qualificar “d’històrica i contra tot pronòstic”. 

És la COP més important, després de l’Acord de París”, va explicar Elvira Carles. L’Informe de Síntesi del primer Balanç Global (Global Stocktake) recull un full de ruta per esquivar l’escalfament del planeta. Més enllà del “Compromís Mundial sobre Energies Renovables i Eficiència Energètica”, es va arribar a acords per frenar l’avenç de la crisi climàtica i fer front a les seves conseqüències. “El 87% de l’economia global (en termes de PIB) haurà de complir els compromisos de neutralitat o zero emissions netes per no superar els 2 °C”, va apuntar Carles. 

L’observer espanyola, amb 16 COP en la seva trajectòria, va assenyalar la importància del punt 28 del document final de la COP 28 perquè demana, a més de la reducció de les emissions de gasos d’efecte hivernacle i triplicar la capacitat d’energia renovable a escala mundial i duplicar la taxa mitjana anual mundial de millores de l’eficiència energètica pel 2030, “accelerar els esforços per reduir l’ús del carbó, potenciar els sistemes energètics amb emissions zero (energies renovables, nuclear, tecnologies CCS i la producció d’hidrogen amb baixes emissions de carboni), reduir les emissions de metà pel 2030, així com reduir les emissions del transport per carretera, entre altres”. 

Elvira Carles va avançar els principals objectius per a la següent COP29 que se celebrarà de l’11 al 22 de novembre de 2024 a Azerbaidjan. Entre altres, va assenyalar que es buscarà tancar definitivament l’article 6 de l’Acord de París, augmentar l’ambició en els esforços per assolir les emissions zero pel 2050 i seguir fent passos endavant en l’agenda de solidaritat pels països més vulnerables. 

 

Accedeix al vídeo i a la documentació clicant a la fitxa de la jornada

 

Compartir