Per a més informació clica a la fitxa de la jornada

Estem davant la incorporació d’un nou vector energètic. Es un moment excepcional” va destacar Jordi Cartanyà, coordinador de la Vall de l'Hidrogen de Catalunya, durant la segona sessió del cicle sobre l’hidrogen renovable, celebrada el passat 22 de febrer de 2022 i organitzada pel Grup de Treball d’Hidrogen de la Comissió d’Energia. “La Vall de l’Hidrogen no és un projecte, és una iniciativa estratègica de país” va afegir. 

Per què l’hidrogen renovable ara? Segons Jordi Cartanyà, tots els factors “i els escenaris cap a la neutralitat apunten cap a aquest nou vector energètic”, es dóna la disminució de costos de les renovables i les tecnologies per l’hidrogen estan disponibles, hi ha una “nova geoestratègia energètica-econòmica-política” i és una prioritat per a la Unió Europea. 

Cartanyà va explicar que les primeres passes del futur ecosistema d’hidrogen renovable de Catalunya se centraran en substituir l’hidrogen gris per renovable en els pols industrials, en iniciatives pioneres d’ús de l’hidrogen per substituir el gas natural, treballar en infraestructures i projectes exemplificadors de mobilitat a través de l’hidrogen i orientar els gran ports cap a hubs de l’hidrogen. “Gran part de les nostres accions se centraran en formar, desenvolupar, fabricar i socialitzar” va afegir Cartanyà. 

El propòsit de la Vall de l’Hidrogen de Catalunya és construir el nou ecosistema de l’hidrogen català per a la neutralitat climàtica i la prosperitat” va destacar Jordi Cartanyà. Actualment, la Vall de l’Hidrogen de Catalunya compta amb 51 projectes (i 14 iniciatives d’energies renovables i mobilitat), amb una inversió de 1.227 milions d’euros i suposarà una reducció de 414.931 tones de CO2/any i la generació de 1.895 llocs de treball directes i 2.331 indirectes. 

Entre les iniciatives industrials es van enumerar 6 projectes de producció-consum d’hidrogen en el Pol Químic de Tarragona, a Vacarisses, al Prat de Llobregat, al Polígon Industrial de Martorell, a la Garrotxa i a la Sènia. També cal destacar un projecte industrial d’emmagatzematge a Tarragona. 

Pel que fa a mobilitat hi ha 8 projectes de desplegament de flotes de vehicles i d’hidrogeneres i hidrolineres. I en iniciatives empresarials d’I+D+i cal destacar 7 projectes de producció, 5 de transport i distribució, 9 d’usos finals i equips i 5 de cadena de valor. La Vall de l’Hidrogen de Catalunya està establint sinergies amb el Corredor Basc i la Vall de l’Hidrogen d’Aragó i coopera amb regions com l’Îlle de France, el Trentino, el nord d’Holanda o la Saxònia. 

Per a més informació clica a la fitxa de la jornada

 

Compartir