Per a més informació clica a la fitxa de la jornada 

Si Catalunya vol evolucionar, cal tecnologia i gent que la sàpiga aplicar”, va advertir Xavier Roca, director de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT), durant la jornada que es va celebrar el passat 22 de març sobre la retenció de talent a casa nostra. Organitzada per la Comissió de Gestió Empresarial, va reunir en una taula rodona en línia representants de l’empresa, la universitat i els centres de recerca i professionals i es van tractar les possibles causes per l’actual manca de perfils tècnics i el perquè de l’alta rotació i de la marxa a l’estranger del talent. 

Segons el director de Recursos Humans (RRHH) de HELLOTECA, Joaquim Rubio, es detecta una alta demanda en el mercat de perfil tècnics que “ha generat una inflació de salaris en candidats amb una formació insuficient o deficient, en els que molts responen a perfils reinventats”. Segons Rubio, per incrementar el col·lectiu tècnic “cal crear un lligam entre l’empresa i els enginyers i enginyeres quan abans millor”. Vanessa Rodríguez, directora de RRHH de LEITAT, va assenyalar que es pot parlar “d’una època pre i post-Covid, pel que fa a les prioritats dels candidats, abans valoraven en primer lloc el projecte i després el salari i ara consideren la prioritat número 1 poder teletreballar”. 

Georgina Comas, adjunta a gerència a TM Comas Growing Technology, va fer una crida a fomentar el lideratge femení i a emprar la metodologia Agile en els equips. “Cal fomentar la vocació, la motivació i l’interès per la professió i ho hem de fer des de la igualtat, la intel·ligència emocional i la alta capacitat resolutiva i d’adaptació, implicant a les persones en equips autogestionats”, va defensar Comas. “Cal formar a gent que sigui capaç d’adaptar-se, amb capacitat per anticipar-se als problemes i trobar solució”, va afegir Joaquim Rubio. 

Xavier Roca va explicar que des de l’ESEIAAT estan “preparant als futurs professionals de l’enginyeria per a què s’adaptin als nous temps”, perfils transversals que defugen de l’especialització. “La figura de l’enginyer treballant sol ja no existeix, ara es busca treballar en equips pluridisciplinars”, va destacar Roca.


Pel que fa a la marxa de l’estranger, Roca va explicar que “competim contra un món que no està al mateix nivell de nosaltres, empreses molt potents amb uns bons sous i que tenen molt clara la promoció interna”. Jordi Villar, enginyer que viu i treballa a Itàlia, va descriure la seva experiència i perquè va marxar a fora a desenvolupar la seva carrera professional. “Aquí la professió està molt ben vista i molt ben pagada (els sous són un 50% més elevats que a Catalunya i Espanya), i es potencia la promoció interna: qui lidera un equip abans ha sigut tècnic”, va destacar Villar.

Per a més informació clica a la fitxa de la jornada 

Amplia a Fulls d'enginyeria

Compartir