El Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya ha acollit la roda de premsa de presentació de l’Informe de Situació 2024 de l’Observatori de les Energies Renovables a Catalunya, amb la participació de representants destacats del sector.
L’informe mostra que Catalunya només ha assolit un 20% dels objectius de generació renovable fixats per al 2030. El 2024, la capacitat de generació elèctrica renovable ha crescut en 81,92 MW, un 2,19% més que l’any anterior, gràcies, principalment, a la recuperació de l’energia hidroelèctrica després de tres anys de sequera.
Víctor Cusí, president d’EolicCat, ha alertat que “per arribar al 50% de generació renovable caldrà un gran esforç d’implementació, especialment en energia eòlica”, i ha posat el focus en la lentitud administrativa i les altes taxes de tramitació a Catalunya, que arriben a multiplicar per quatre les d’altres comunitats autònomes. Tot i això, ha reconegut una millora en la interlocució amb el nou Govern.
Per la seva banda, Helena Badger, advocada especialitzada en renovables i membre de la junta directiva d’UNEF, ha destacat el dinamisme econòmic i l’impacte positiu en l’ocupació que pot generar la implantació de renovables al territori. També ha denunciat que l’autoconsum no es reflecteix adequadament en les dades oficials, tot i ser el principal vector de la fotovoltaica.
Gorka Martí, director de serveis a Sonnen i també membre d’UNEF, ha remarcat la importància de l’emmagatzematge d’energia per garantir un sistema estable. Segons el PROENCAT, Catalunya haurà de multiplicar per tretze la capacitat actual de bateries abans de 2030.
Finalment, Raúl Rodríguez, director general de FEGICAT, ha recordat les lliçons de l’apagada elèctrica del passat abril, que posa en evidència la necessitat d’un sistema més resilient, flexible i pròxim a la demanda. També ha destacat el repte laboral que suposa la transició energética, fins a 107.000 nous llocs de treball seran necessaris fins al 2050, i el sector ja pateix un dèficit de 20.000 professionals formats.