Per a més informació clica a la fitxa de la jornada 

En el marc del dia mundial de la propietat intel·lectual, ACCIÓ i la Comissió de Gestió Empresarial dels Enginyers Industrials de Catalunya van organitzar una sessió sobre com crear i protegir el coneixement innovador del país. En concret, es van exposar les dades de la propietat industrial a Catalunya i les iniciatives en defensa de la propietat industrial creades en l’àmbit de l’Administració de la Justícia així com per part del Servei de la propietat industrial i intel·lectual d'ACCIÓ.

En un món globalitzat, els actius intangibles són un factor de competitivitat i les empreses que no els donin cap importància perdran una gran oportunitat”, va assenyalar el degà Josep Canós durant l’obertura de l’acte. Canós també va fer una crida per a la “creació d’un ecosistema en defensa de la propietat industrial” i per al foment de la “cultura de la protecció”.

Lluís Juncà, director general d'Innovació i Emprenedoria de la Generalitat de Catalunya, va destacar que “la propietat industrial i intel·lectual és estratègica en la gestió empresarial i clau per al futur de Catalunya”. Juncà va parlar del Servei d'assessorament en propietat intel·lectual i industrial d’ACCIÓ que té com a objectiu acompanyar i assessorar a les empreses “en el procés de protecció i registre de les iniciatives innovadores”. 

“És alarmant la caiguda de sol·licituds per al registre de dissenys industrials a nivell espanyol, de les 1.891, el 2017, hem passat a 1.329, el 2021”, va ressaltar Gian Lluís Ribechini, president de la Comissió de Gestió Empresarial dels Enginyers Industrials de Catalunya. En canvi, Catalunya és líder a Espanya en sol·licituds de patents europees, amb 653 sol·licituds el 2021 (un increment del 16,8% respecte 2020). 

Yolanda Rios, magistrada del Jutjat del Mercantil 1 de Barcelona, va parlar sobre els protocols dels Jutjats Mercantils per a assumptes de la propietat intel·lectual, una iniciativa de referència mundial que s’ha anat aplicant en les darreres edicions del Mobile World Congress. “Si les empreses fan l’esforç de protegir les seves innovacions, els jutges hem de fer l’esforç per actuar de manera efectiva i rapida”, va defensar Rios, durant la sessió. 

Aquest protocol dels Jutjats Mercantils de Barcelona estableix donar una tramitació preferent i prioritària a les mesures cautelars urgents que tinguin per objecte patents i innovacions tecnològiques i dissenys industrials, així com la infracció de marques i de drets de la propietat intel·lectual i es compromet a resoldre en un termini de 48 hores la sol·licitud de mesures cautelars. Rios va explicar que “el que ha tingut més èxit són els escrits preventius”. 

Finalment, es van debatre les potencials iniciatives per difondre i desenvolupar l’ús sistemàtic dels instruments i eines de propietat industrial i intel·lectual, en una taula rodona moderada per Joan Sansaloni, líder d’equip de Propietat industrial i intel·lectual d'ACCIÓ. Es van afegir a Gian Lluís Ribechini i Yolanda Rios, Gloria Pujol, CI & Patent Senior Manager, R&D d’HIPRA i Miquel Rey, director general de negoci d'EURECAT Centre Tecnològic. 

Per a més informació clica a la fitxa de la jornada 

Amplia amb Fulls d'enginyeria

 

 

Compartir