El repte era arribar a l’estiu amb un 70% de la població vacunada almenys amb una dosis. Per això es van haver de dissenyar i executar centres de vacunació massiva que permetessin vacunar a un gran nombre de persones en un temps rècord. “I això es va aconseguir gràcies al treball en equip entre els professionals assistencials i els enginyers de processos i operacions” va explicar Ferran Rodríguez, membre de la Comissió d’Enginyeria de la Salut i organitzador de la jornada virtual, que es va celebrar el passat 5 d’octubre de 2021, sobre el disseny del Centre de Vacunació de la Fira de Barcelona. 

Estem davant d’un clar exemple de cas d’èxit” va anunciar Marc Pérez Pey, president de la Comissió d'Enginyeria de la Salut dels Enginyers Industrials de Catalunya, ja que el Centre de Vacunació de la Fira de Barcelona ha permès arribar a 13.000 vacunes diàries i a un total d’un milió de dosis subministrades. 

L’objectiu era disposar d’un model de vacunació escalable al territori i distribuir els recursos disponibles de persones i vacunes per arribar al major nombre de població en el temps més curt possible en funció de l’arribada de les dosis. Vivíem en un incertesa permanent perquè no sabíem de quantes vacunes disposariem la setmana següent” va relatar Anna Ochoa, consultora estratègica de Salut a Essentia. Com també va descriure Ochoa, el plantejament era realitzar les 8.533.732 vacunes entre març i agost, el que “suposava vacunar a 355.572 persones cada setmana i se sabia que l’Atenció Primària (per la campanya de la grip) tenia capacitat per vacunar a unes 200.000, calien nous espais”. 

A Fira de Barcelona ja teníem experiència acollint esdeveniments d’afluència massiva” va destacar Jordi Estruga, director d’operacions de Fira de Barcelona, però també “ho calia combinar amb el flux de materials, les zones d’espera, mercaderies, etc.”. Estruga va descriure tot el disseny de l’espai que va tenir en compte els diferents accesos peatonals, un punt d’entrada separat per a les mercaderies i una característica esencial que era la flexibilitat per aconseguir que els diferents nivells poguessin funcionar de manera individual i es poguessin ordenar els fluxos de circulació. “En els mesos d’abril i maig de 2021, vam arribar a vacunar al ritme de 100 segons per vacuna, el que va suposar assolir la xifra de 100.000 vacunes per setmana amb 40 posicions” va detallar el director d’operacions de la Fira de Barcelona. 

L’adjunta a Gerència del Consorci d’Atenció Primària de Salut de l’Eixample, Sílvia Roura, va donar el punt de vista dels treballadors assistencials i va destacar que “la gran sorpresa va ser que els professionals sempre van estar disponibles a participar en els punts de vacunació”. Roura va descriure com es van anar adaptant als espais en funció de les diferents fases de la campanya de vacunació i va voler assenyalar que si van assolir la xifra total de 99.141 dosis administrades va ser per “la coordinació entre els professionals”.

Per a més informació clica a la fitxa de la jornada

Amplia a Fulls d'enginyeria

Compartir