Com afecten els objectius de la transició energètica a les empreses industrials? Què fa el sector per no perdre competitivitat i, alhora, complir objectius? Quins plans té l’administració per aconseguir-ho? Aquestes i altres preguntes s’han volgut resoldre aquest dijous a la seu d’Enginyers Industrials de Catalunya a la jornada ‘Oportunitats i transició energètica a la indústria catalana’, una sessió organitzada per la Comissió d’Energia que ha posat sobre la taula la situació que viuen les empreses en el context actual.

Des de Foment del Treball, la presidenta, Virginia Guinda, ha alertat que les empreses han minvat la capacitat productiva un 30% a causa, sobretot, de l’augment dels costos energètics – derivats també per la guerra d’Ucraïna – i que acusen la pèrdua de competitivitat amb mercats com Amèrica i Àsia. “Cal revisar com fem la transició energètica i la descarbonització per assegurar-nos que no és per la via de minvar el nostre PIB industrial” ha dit Guinda.

La vicepresidenta de Foment també ha advertit que a diferència d’anys enrere – abans d ela COVID- les empreses no veuen atractiu en invertir en eficiència energètica i per això des de la institució que representa ha demanat allargar la vida de les nuclears fins a deu anys, i alhora disminuir la seva càrrega impositiva, invertir en xarxes de distribució que permetin avançar en l’electrificació efectiva i promoure la cogeneració industrial d’alta eficiència. A més, proposa tenir en compte la inversió industrial com a indicador per valorar l’avenç en la descarbonització.


Els objectius del Govern

La transició energètica és un objectiu que el Govern català s’ha fet seu i l’ha inclòs en els plans d’energia i indústria. A més de la PROENCAT 2050, Energia treballa amb el PINECCAT, el document que haurà d'establir les fites de la transició energètica per a l’any 2030 en el camí cap a la neutralitat climàtica de Catalunya. Jaume Margarit, cap de Divisió de Planificació Energètica de la Generalitat, ha explicat que es vol recollir la realitat energètica i empresarial per conèixer-la i detectar què està frenant la modelització tecnològica a cada sector, analitzar-ne els processos i les tecnologies i fer una prospectiva a llarg termini. “L’objectiu és que els plans sectorials acabin amb acords i compromisos per les dues bandes”, ha destacat Margarit., “ens hi va la competivitat, l’evolució econòmica i l’estat del benestar”.

Segons les dades de la Generalitat, la indúsria és el principal consumidor final d’energia. Dins del sector, el quími i el de l’alimentació copen el consum elèctric però es calcula que el 55% del consum elèctric de la indústria a Catalunya no és renovable. L’electrificació és diferent en funció dels sectors i, malgrat que ha crescut en tots, encara n’hi ha amb molt marge de maniobra, sobretot de sectors que tenen un consum intensiu.

En aquest sentit, Pere Condom, director de l'Àrea d'Anàlisi Estratègica de la Direcció General d'Indústria de la Generalitat de Catalunya, ha destacat la força del futur Pineccat com a complement de la PROENCAT i la feina de l’administració en detectar totes les empreses amb qui han de treballar per aconseguir la neutralitat climàtica de la seva activitat en els propers anys. “Molts sectors ho tenen a punt però d’altres tenen emissions de difícil abatiment”, ha assenyalat Condom, referint-se a les empreses que tenen processos que no es poden descarbonitzar amb només l’electrificació. 

 

Experiències en la indústria

Ciments Molins, Cube Cold, AMES, Grifols i Grup Rubau han aportat la seva experiència amb casos pràctics que posen de manifest els reptes que té el sector, En una taula rodona moderada per Esther Izquierdo, membre de la junta del Clúster de l'Energia Eficient de Catalunya, Xavier Valero, director de fàbrica a Ciments Molins Jordi Fabregat, director general de Cube Cold, César Molins, director general d'AMES, Albert Salas, director d’energia i medi ambient a Grifols, i Ferran Garrigosa, director de Prenergy del Grup Rubau.


Competitivitat i revolució

“Més que una transició és una revolució”, ha afegit el president de la comissió d’Energia, Lluís Pinós,  a l’inici de la jornada, conduïda per Laura Garcia, vicepresidenta de la Comissió. En la seva obertura, el degà Narcís Armengol, que ha animat la indústria a veure la transició energètica com una “oportunitat” per pensar nous processos, nous models de negoci i maneres de treballar “que es poden convertir en avantatges competitius”.

Compartir