Les Smart Cities han de fomentar la cultura de l’empoderament de la ciutadania

dijous, 8 novembre, 2018
  • “Les Smart Cities han de ser mesurables, avaluables, ben gestionades, ben governades i pensades pels ciutadans”, va assenyalar Jordi Puigneró, conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública de la Generalitat de Catalunya
  • Eduard Martín, President del Consell Assessor de l’APTICC, va iniciar la jornada amb l’Acte d’Obertura i la conferència inaugural va ser a càrrec del professor Boyd Cohen: “L’Smart City ha de ser una ciutat feliç i el blockchain pot ser el camí cap a la democratització de l’economia i de les ciutats”
  • “Les Smart Cities tindran sentit si ens porten cap a ciutadans intel·ligents”, va advertir Xavier Fina, gestor cultural i membre de la primera versió del CoNCA

Per a més informació clica a la fitxa de la jornada 

Coincidint amb la setmana de les Smart Cities, el grup transversal de Smart Cities dels Enginyers Industrials de Catalunya i l’Associació de Professionals TIC de Catalunya, van organitzar la III Jornada de les Smart Cities, Cities to Live, Cities to Love. Les conclusions finals van coincidir en l’aspecte que les ciutats intel·ligents han de fomentar la cultura de l’empoderament de la ciutadania, ja que només en una ciutat democràtica i participativa s’hi podrà viure bé i s’hi voldrà viure.

Les Smart Cities han de ser mesurables, avaluables, ben gestionades, ben governades i pensades pels ciutadans”, paraules amb les que Jordi Puigneró, conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública de la Generalitat de Catalunya, va cloure l’acte. Josep Canós, degà del Col·legi dels Enginyers Industrials de Catalunya, va assenyalar que “per molt que els enginyers són els que incorporen la tecnologia a les ciutats intel·ligents, no s’ha d’oblidar que les ciutats les fan les persones”.

Boyd Cohen, cofundador de IOMOB, va ser qui va defensar que “l’Smart City ha de ser una ciutat feliç i el blockchain pot ser el camí cap a la democratització de l’economia i de les ciutats””. El professor d’EADA va apostar per a una economia amb un clar enfocament local, col·laboratiu i connectada, a través de la tecnologia, globalment.

Durant la jornada, es van dur a terme diferents tallers de discussió, centrats en els tres projectes que s’han treballat durant els darrers dos anys en el Grup Transversal d’Smart Cities, sobre Resiliència de les ciutats, el Benestar de les persones i la Cultura com a eix transformador de la ciutat. En aquesta línia, en la taula rodona de com fer més habitables les ciutats, Jordi Grané, autor del llibre “Resiliència. Créixer des de l’adversitat”, va advocar per a una resiliència creativa, que ens permeti millorar, créixer i adaptar-nos a una situació d’alerta permanent i que ens permeti sobreviure en un mon VICA (Volàtil, Incert, Complex i Ambigu).

Joaquim Sabater, president de l’Observatori del Tercer Sector, va recordar a l’auditori que només el 55,1% de la població mundial té accés a internet i Xavier Fina, gestor cultural i membre de la primera versió del CoNCA, va assenyalar que “les Smart Cities tindran sentit si ens porten cap a ciutadans intel·ligents”. Mireia Gilibert, investigadora d’Smart Mobility Projects de SEAT, va tancar la taula rodona defensant que “si volem continuar avançant, la mobilitat autònoma haurà de ser compartida”.

Per a més informació clica la fitxa de la jornada