“Els Enginyers Industrials de Catalunya estem compromesos amb l’urbanisme. Gràcies a la nostra transversalitat, podem oferir una visió global sobre infraestructures, xarxes i estratègies d’actuació” va declarar Josep Canós, degà dels Enginyers Industrials de Catalunya.

"L’urbanisme no és només una qüestió tècnica, és una eina de transformació social per a la ciutadania. Perquè a Barcelona no hi haurà creixement en extensió i només podrà créixer en transformació urbana” va afirmar Josep Maria Carreras, director dels Serveis d’Urbanisme de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, durant la presentació de l’Avanç del Pla Urbanístic Metropolità que es va celebrar el passat dilluns, 30 de setembre de 2019, a la seu central dels Enginyers Industrials de Barcelona.

Entre les paraules de benvinguda del degà Josep Canós cal destacar que "els Enginyers Industrials de Catalunya estem compromesos amb l’urbanisme. Gràcies a la nostra transversalitat, podem oferir una visió global sobre infraestructures, xarxes i estratègies d’actuació”.

En el període d’informació pública del Pla Director Urbà, l’Àrea Metropolitana de Barcelona ha organitzat una sèrie de taules temàtiques dins un procés participatiu obert a la ciutadania i els col·legis professionals han tingut el seu paper. Com va voler assenyalar Maria Salamero, membre de la Junta Directiva de l’Associació dels Enginyers Industrials de Catalunya “els enginyers i enginyeres, des de la nostra visió tecnològica podem aportar molt de valor al PDU”.

 

 

El PDU és un gran pla de reciclatge i transformació urbans”, va afegir Jacob Cirera, ambientòleg de l’equip de redacció del Pla Director Urbà, durant la seva exposició del cicles de matèria i energia i del metabolisme urbà. I és que la ciutat és l’habitat principal de les persones, un espai físic però també funcional que es comporta com un ecosistema dinàmic on intervenen fluxos de materials, aigua, energia i dades. “Si repensem l’urbanisme podem contribuir a millorar aquest ecosistema, el metabolisme urbà” va afegir Jacob Cirera.

El PDU és l’instrument que ha d’ordenar el territori metropolità les properes dècades, fixa unes condicions de base, unes potencialitats sobre les que s’ha de treballar, donar resposta a les necessitats de la població metropolitana basant-se en les capacitats del territori. Aquest pla busca integrar la diversitat actual en un projecte comú, ecològicament sostenible, econòmicament eficient i socialment cohesionat.

 

 

La taula de debat amb experts del col·lectiu d’enginyers, moderada per Maria Salamero, va estar integrada per Ivan Capdevila, director d’Estudi Ramon Folch i Associats, Joan Torres, expert en mobilitat, antic responsable de mobilitat a l’Ajuntament de Barcelona, president de Transports Metropolitans de Barcelona, entre d’altres, Santiago Montero, representant dels Enginyers Industrials de Catalunya en l’àrea d’infraestructures de la Cambra de Comerç de Barcelona, Teresa Navarro, directora de FemCat i Estanislau Sunyer, president de la Comissió d’Acció Social dels Enginyers Industrials de Catalunya. Entre d’altres aspectes, el debat es va centrar en l’habitatge, l’activitat econòmica, la cohesió social i la mobilitat, així com, en el gran problema endèmic de Barcelona que és la congestió i els greus problemes de salut que se'n deriven.

Els reptes són urgents i greus: canvi climàtic, manca de cohesió social, habitatge, equipaments...S’ha fet una gran feina amb aquest Avanç però encara queda molt per fer” va dir Josep Sánchez, vicepresident de Desenvolupament de Polítiques Urbanístiques de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Jordi Renom, president dels Enginyers Industrials de Catalunya, va cloure la presentació assenyalant que “som conscients de què la tecnologia transforma la societat i a Enginyers Industrials de Catalunya disposem del coneixement necessari. Compteu amb nosaltres”.  

 

Consulta la documentació de l'Avanç del PDU clicant AQUÍ
Compartir