Premis Bonaplata 2018 a la valoració del patrimoni industrial, científic i tècnic

dimecres, 5 desembre, 2018

L’Associació del Museu de la Ciència i de la Tècnica i d'Arqueologia Industrial de Catalunya (AMCTAIC) va celebrar, el passat 4 de desembre, l’acte de lliurament de premis de la 26a edició dels Premis Bonaplata per la valoració del patrimoni industrial, tècnic i científic i la 20a edició dels Premis Bonaplata per a Joves. Aquests premis tenen com a finalitat reconèixer el interès per recuperar i difondre el patrimoni industrial de Catalunya, amb l’objectiu de sensibilitzar l’opinió pública sobre la importància del patrimoni industrial, testimoni de la nostra història.

Els guanyadors/es d'enguany van ser:

Premi Estudis – Fundació Caixa d’Enginyers:

 • Premiat: Història de la indústria del gas a Catalunya, de la Fundació Naturgy.
 • Accèssits: Vilassar de Mar fabril. Història i patrimoni industrial, de Lacol, cooperativa d’arquitectes, i Vilanova i la Geltrú, una història industrial. Tres segles de societat, treball i progrés, d’Albert Tubau i Garcia

Premi Rehabilitació:

Categoria de Béns immobles (premi ex aequo):

 • Rehabilitació de l’antiga fàbrica Benet Campabadal, actual biblioteca Montserrat Abelló a les Corts, Barcelona, dels arquitectes Ricard Mercadé i Aurora Fernández.
 • Rehabilitació de la fàbrica Llobet Guri per adequar-la a la nova escola El far a Calella, dels arquitectes Francesc Rius Camps, Sergi  Serra Casals i Marta Adroer Puig.

Categoria de Béns mobles

 • Restauració del vagó cisterna PRfv52045 de CAMPSA, de l’APPFI - Amics del Ferrocarril de Móra la Nova.

Premi Especial de Patrimoni:

 • Promoció del turisme industrial: Ajuntament de Susqueda.
 • Reivindicació del patrimoni industrial: La Nau Bostik, Associació Cultural, i la Plataforma veïnal taula Eix Pere IV.
 • Persones que hagin destacat en algun aspecte concret en el camp del patrimoni industrial o del coneixement de la industrialització de Catalunya: Francesc Cabana Vancells.
 • Col·laboració amb l’AMCTAIC: Port de Barcelona
 • Col·laboració amb els museus del Sistema Territorial del Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC): Magda Fernández Cervantes.

Premis Bonaplata per a Joves 2018

Es concedeixen als millors treballs en els camps de l’arqueologia industrial i de la historia industrial, i també es tenen en compte els àmbits de l’antropologia històrica de la industrialització de la societat catalana. Adreçat a alumnes d’entre 16 i 18 anys o estudiants de 1r i 2n de Batxillerat o de cicles formatius d’ensenyament professional.

Premi a l’estudi d’un lloc productiu o tècnic:

 • Raúl García Ballesteros, Bryan Josué Mendoza Bravo, Víctor Navarro Marín i Raúl Ruiz Mansó de l’IES Esteve Terradas i Illa, Cornellà del Llobregat, pel treball Maqueta dels engranatges de la màquina de vapor de Francesc Santponç i Roc, treball dirigit i coordinat per Joaquin Balaguer Andrés, Ángel Carazo García i Maria Montava Gadea, com assessora externa.

Premi a un treball de creació tècnica (2 premis):

 • Jordi Brias Colls, de l’INS Frederic Martí Carreras, Palafrugell, pel treball Braç classificador amb impressió 3D, treball dirigit i coordinat per Manel García.
 • Quim de las Heras Molins, de l’INS Lluís de Peguera, Manresa, pel treball Construcció d’una videoconsola i programació dels 25 “snakes” que conté, treball dirigit i coordinat per Marta Ballús Gorgas i Anna Ferrer Verneda.

Menció especial:

 • Víctor Gómez Plaza, de l’Institut Icària, Barcelona, pel treball Sant Martí a través de la cartografia, treball dirigit i coordinat per Joan Carles Luque.