Els EIC debaten sobre el paper de la transició energètica en la indústria

dimecres, 4 abril, 2018
 
La jornada de debat Transició Energètica i Indústria s’ha celebrat a l’Auditori Pompeu Fabra de la seu dels Enginyers Industrials de Catalunya organitzada per la Taula Inter-Professional de l’Energia i la Comissió d’Energia dels EIC. En la benvinguda a l’acte, Josep Canós, degà del COEIC, ha llençat a l'aire un seguit de preguntes perquè siguin contestades durant la jornada. Seguidament, José Mª García Casasnovas, president de la Comissió d’Energia dels EIC ha posat en relleu que "Espanya és un dels països que està complint millor el paquet de mesures sobre clima i energia fins al 2020". En la intervenció d’Anna Lluís, membre de la Taula Inter-Professional de l’Energia, s’ha presentat aquest col·lectiu i els seus objectius.
 
En la primera taula, moderada per Ana García, ha intervingut Mariona Coll (ICAEN) amb la ponència Accions de suport a la gestió energètica i ajuts a l’autoconsum, durant la qual s’ha tractat en quins punts de la transició energètica l’ICAEN posa major accent, també s’ha presentat la figura del gestor energètic a la indústria i la gestió energètica continuada, així com les eines de suport que l’ICAEN posa al servei d’aquests gestors i els ajuts als quals la indústria pot accedir actualment per a projectes d’eficiència. Ha fet referència a l’objectiu d’energia neta per a tots els catalans a l’horitzó 2050, model basat al 100 % en energies renovables i en la democratització de l’energia.
 
En el torn de Virginia Guinda (Foment del Treball), qui ha parlat sobre l’Energia i competitivitat industrial ha assegurat que el sector de la indústria està anant pel bon camí: "Durant el 2017, va créixer un 3%, això va lligat estretament amb un increment de la demanda energètica." Guinda també ha assegurat que "el repte de la descarbonització està obtenint respostes molt diverses en funció del sector i de les empreses. Això sí, la majoria de companyies hi estan compromeses i ho tenen present en la seva estratègia de futur". Els resultats de la 2ª enquesta del Fòrum Energia Empresa sobre competitivitat industrial estaran disponibles properament al web de Foment.
 
Joan Vila (LC Paper) ha centrat la seva intervenció en l’Estratègia de LC Paper. Vila ha tractat els sostres de consum energètic que ha tingut la humanitat i del sostre climàtic que hi ha ara. Per exemplificar-ho, ha explicat el cas de LC Paper: “amb una acció seqüencial des de l’any 2009, s’ha pogut estalviar el 68% d’energia en la fabricació de paper i assolir en una màquina de paper la fabricació amb CO2 zero”. Com a conclusió, ha exposat que “la transició no és un problema tecnològic, és més aviat un problema cultural, de posar correctament l’objectiu a la societat i conduir-la en aquest camí de reducció de CO2”.
 
Per tancar la taula, Ernest Valls (Energia Local) ha presentat la xerrada La transició energètica a la indústria intensiva en calor argumentant que “a dia d’avui, tant la tecnologia de tractament tèrmic, com la de digestió anaeròbia, estan prou madures com per oferir una resposta òptima al repte que ha d’afrontar la indústria que necessita un considerable consum de calor per al seu procés productiu”. En aquesta línia, ha explicat que a Energia Local s’ha desenvolupat un estudi del potencial que hi ha de valorització de residus industrials no perillosos als sectors de l’alimentació, ramader i del paper que permetria estalviar fins a un total de més de 5 TWh PCS de gas natural a l’any, el que suposa un 6% del consum de gas industrial. La darrera reforma energètica estatal ha perjudicat la competitivitat de la indústria alimentària, del paper i la fusta i perllongat la incertesa sobre la cogeneració.
 
L’inici a la segona taula rodona, moderada per Maite Torres, l’ha donat la ponència Balanços, fluxos energètics i territori, impartida per Genís Riba (UPC i CMES), qui ha fet una breu introducció a la transferència d'energia entre territoris, a través de l'estudi dels fluxos energètics i l'efecte que tenen en la planificació d'una transició energètica. També ha explicat la necessitat d'introduir noves perspectives a la manera com analitzen els usos de energia així com el concepte de l’energia embotida o incorporada en productes i serveis.
 
Anna Lluís (Simbiosy SL), en la seva ponència Simbiosi industrial i projectes energètics en polígons industrials ha detallat: “En un ecosistema natural no hi ha residus, l’energia flueix i ve del sol. Les indústries poden seguir la mateixa estratègia, actuar com a facilitadores per assolir la col·laboració entre empreses a diferents nivells, treballar per fer eficients l’ús dels recursos i la transició energètica cap a les energies renovables”. Els projectes de simbiosi energètica són els que més beneficis, ambientals i econòmics pot reportar al conjunt dels empresaris en un territori, són el primer pas per desenvolupar iniciatives en transició energètica que des d’altres posicions són més lentes o difícils, ja que s’involucren els usuaris dels projectes energètics des del primer moment. Ha presentat l’exemple del desenvolupament territorial de Kalundborg a Dinamarca i els primers resultats del projecte Manresa en simbiosi que aporta solucions per aprofitar energia tèrmica i elèctrica compartida i millores en l’aprofitament dels residus.
 
La darrera part de la taula ha estat destinada a la Comunitat RIS3CAT de l’IREC. Manel Sanmartí (IREC) ha estat l’encarregat de fer la presentació d’aquest programa. Les comunitats RIS3CAT són un instrument de la Generalitat de Catalunya per articular i impulsar la transformació de 7 sectors industrials clau vers un model de creixement més inclusiu, sostenible i racional. L’energia és un sector clau i estratègic en la competitivitat, la sostenibilitat i el desenvolupament de Catalunya. Seguidament es presenten 2 dels 7 projectes d’aquesta iniciativa amb un pressupost total per sobre dels 9 milions d’Euros. Sanmartí recorda que els eixos prioritaris del programa són : Tecnologies baixes en Carboni, Smart Grids i Eficiència Energètica.
 
 
Per la seva part, Ignasi Mallol (GNF) ha explicat el projecte CoSin sobre combustibles sintètics., el qual pretén cobrir la necessitat dels sistemes energètics actuals i futurs de poder emmagatzemar energia com a energia química tot resolent la problemàtica de com emmagatzemar energies renovables a gran escala mitjançant la síntesi del metà a partir del CO2 d’origen biogènic i hidrogen d’origen renovable. Una experiència pilot s’està desenvolupant a l’EDAR de Sabadell.
 
L’altre projecte presentat ha estat Estorelot, exposat de la mà de Montserrat Mata, qui ha explicat que es tracta d’un projecte d'innovació que té com a objectiu final la gestionabilitat de les plantes de generació elèctrica amb fonts renovables. Concretament convertir un parc eòlic en una instal·lació de generació elèctrica gestionable. Francesc Bonvehí (Taula Inter-Professional de l'Energia) ha agraït la participació als ponents i assistents a la jornada Transició Energètica i Indústria i ha posat el punt i final a l’acte.
 
Podeu consultar el programa de l’acte aquí: http://www.eic.cat/jornades/1098960