Els orígens de Renfe: l'evolució del sector ferroviari a Espanya

dilluns, 30 octubre, 2017

La Sala de Juntes de la seu de la Via Laietana dels Enginyers Industrials de Catalunya ha acollit la conferència Els orígens de Renfe: Inventari de material motor, que ha estat pronunciada per Josep Calvera Pi, gerent de Gestión Ferroviaria. Calvera ha fet un repàs de lleis que eren vigents quan va néixer la Red Nacional de los Ferrocarriles Españoles (RENFE) el 1941 i l'estat de les infraestructures i el material mòbil.

En la xerrada, organitzada per ENGITREN (Comissió de Cultura), també s'ha debatut sobre l'especulació que hi havia en el món del ferrocarril durant el segle XIX i principis del XX i s'han presentat quines eren les companyies que abans de crear-se Renfe gestionaven el mapa ferroviari espanyol: "Es va passar d'un mercat de lliure competència, on hi havien diferents empreses que controlaven el trànsit de trens a Espanya, a un oligopoli", segons Calvera.

El gerent de Gestión Ferroviaria també ha exposat quins van ser els efectes que va portar aplicar una planificació no apropiada: "Un dels principals handicaps va ser l'ample de via, ja que aquest, conegut com a ample ibèric, era diferent al de les xarxes ferroviàries d'altres països europeus".

En la darrera part de la conferència, s'han explicat els detalls de la creació de Renfe, emmarcada en el context posterior a la Guerra Civil espanyola, després de la qual va resultar danyada bona part de la xarxa ferroviària. De la mateixa manera, també s'han descrit les principals característiques del parc de locomotores heretat.

D'altra banda, Calvera ha analitzat les primeres decisions que va aplicar la companyia quan es va crear i les conseqüències que va suposar l'aplicació d'aquestes. Per últim, el gerent de Gestión Ferroviaria ha exposat "la necessitat de publicar un inventari del material motor disponible" i ha lamentat "l'insuficient documentació publicada que hi ha actualment sobre aquest tema".

La ponència s'ha finalitzat amb un torn de preguntes i respostes, en el qual els assistents han pogut compartir els seus dubtes.