El passat 30 de gener de 2020, es va celebrar una conferència sobre “l’Associació d’Amics del Ferrocarril de Barcelona. 75 anys d’història i passió pel ferrocarril”, organitzada per la subcomissió ENGITREN i dins els actes de celebració de l’aniversari d’aquesta entitat.

Va obrir l’acte el president de la Associació d’Enginyers Industrials de Catalunya, Jordi Renom, subratllant “els mèrits d’una entitat dedicada a una afició tan complexa en les seves facetes com la del ferrocarril, en un entorn sempre difícil de gestionar”. El president també va ressaltar el fet que la primera seu social de la entitat fos al mateix edifici on se celebrava l’acte -a la llavors anomenada “Asociación Nacional de Ingenieros Industriales”- i que, al llarg del temps, hagi estat capaç d’adaptar-se als canvis.

Josep Ferrer, Secretari de la Junta de Govern, va repassar la trajectòria de l’entitat, des de 1944 fins a data d’avui, tot detallant les fites més importants. Entre d’altres, la celebració de fins a 8 exposicions de tren miniatura a llocs emblemàtics de la ciutat o les estratègies emprades per evitar les topades amb les normes d’un Règim que mai va veure amb bon ulls –ben bé fins els anys 60 del segle passat- entitats com aquesta.

Els canvis de seu social també van ser una de les circumstàncies que van marcar la trajectòria de l’Associació ja que es va haver de renunciar a elements històrics i museístics dels que era propietària perquè l’espai no permetia la seva exhibició. Tot i així, l’entitat sempre ha mantingut una relació estreta amb les Institucions del territori, les companyies ferroviàries, els museus del ferrocarril i d’altres entorns de la societat amb els que ha col·laborat prestant els seus coneixements del món ferroviari, tant des del punt de vista tècnic com pedagògic.

Finalment, Josep Ferrer va fer un petit apunt sobre el futur d’aquesta i d’altres associacions, que es veuen “en dificultats de regeneració perquè els joves no s’involucren en el seu desenvolupament”. També va assenyalar la manca de visibilitat a les seves activitats pel poc interès del mitjans de comunicació de donar difusió a aquestes temàtiques.

Jordi Ramon Vallès, president  de l’AAFCB, va tancar l’acte tot agraint a ENGITREN l’oportunitat de poder celebrar l’acte a la seu dels Enginyers Industrials de Catalunya i als assistents per la seva presència.

Compartir