Amb motiu del 8M, Dia Internacional de les Dones, la Comissió de Dones de La Intercol·legial dels Col·legis Professionals de Catalunya–associació que representa més de 100 corporacions professionals de Catalunya amb més de 200.000 col·legiades i col·legiats de tots els sectors— va organitzar una taula rodona sobre "Quin camí ens queda per recórrer"',  al Pati de Columnes de l'Il·lustre Col·legi de l'Advocacia de Barcelona (ICAB, Mallorca 283). En el marc de l'acte s’ha presentat el vídeo 'El nostre clam per l'equitat', que recull en la veu de diverses representants d'una dotzena de Col·legis els preceptes del Decàleg per l'Equitat de Gènere en l'àmbit dels Col·legis Professionals de Catalunya. A hores d'ara han subscrit el text contra qualsevol tipus de discriminació vers les dones 38 organitzacions membres de La Intercol·legial.

La presidenta de la Comissió de Dones i Igualtat de La Intercol·legial, Núria Carrera va obrir l’acte conjuntament amb el secretari general del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya, Josep Ginesta, La taula de diàleg sobre els reptes pendents en el camí cap a l'equitat de gènere la va moderar la presidenta de la Comissió de Dones de l'ICAB, Teresa Blasi, i va comptar amb la participació de Mercè Civit, del Col·legi de Treball Social de Catalunya; Bernat Escudero, president d'Homes Igualitaris de Catalunya; Eduard Martin Lineros, degà del Col·legi Oficial en Enginyeria Informàtica; i Marlen Moreno, del Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya.

La presidenta de La Intercol·legial, Mª Eugènia Gay, va fer la cloenda de l’acte juntament amb Núria Carrera, presidenta de la Comissió de Dones i Igualtat de La Intercol·legial.

El Decàleg per l'Equitat de Gènere en l'àmbit dels Col·legis Professionals de Catalunya, aprovat coincidint amb el 8M de 2019, està elaborat per la Comissió de Dones i Igualtat de La Intercol·legial, formada actualment per representants de 34 Col·legis*, i constitueix "la mínima expressió acceptable en la gestió i orientació del món professional". D'ençà de la seva presentació, ara fa un any, s'hi han anat adherint nous Col·legis fins assolir el 44,1% dels que agrupa La Intercol·legial. L'objectiu és que tots ells s'hi sumin i desenvolupin el Decàleg amb propostes concretes.

Un recent estudi qualitatiu que analitza la situació de les dones professionals a Catalunya a través de la seva percepció constata que la discriminació per raó de gènere segueix sent una realitat sagnant en l'àmbit laboral, amb una bretxa salarial del 23,4% segons les darreres dades de l'INE. A banda dels salaris, es manifesta també en el tipus de tasques i els rols que s'assigna a dones i homes, el desequilibri en els llocs de responsabilitat, el menysteniment de la feina de les dones i la mirada sexualitzada cap a elles, entre altres. La recerca, realitzada per la sociòloga Anna Parés, atribueix especialment a les tasques de cures les grans dificultats de les dones per conciliar l'exercici professional amb la vida personal i familiar i insta els Col·legis Professionals a incorporar la perspectiva de gènere en les seves activitats, utilitzar un llenguatge inclusiu i aplicar un sistema de quotes en els càrrecs de lideratge per assegurar la paritat.

 

 

Compartir