L'economia circular, protagonista de la trobada anual de l'enginyeria iGenium'17

divendres, 20 octubre, 2017

iGenium’17, la trobada anual de les enginyeries, dedica la 6a edició a l’economia circular, la iniciativa estratègica de la Unió Europea (UE) que té com a objectiu principal preservar el capital natural, optimitzar el consum de recursos i la reducció dels impactes en l’activitat econòmica. El conseller d'Empresa i Coneixement, Santi Vila, serà l'encarregat d'inaugurar oficialment la jornada, que tindrà lloc el proper 24 d’octubre al Palau Robert de Barcelona. Aspectes cabdals com repensar, redisenyar, refabricar, reparar, redistribuir, reduir, reutilitzar, reciclar i recuperar energia seran objecte de debat a iGenium’17.

Les associacions d’enginyers d’Aeronàutics, Agrònoms, Camins, ICAI, Industrials, Mines, Monts, Navals i Telecomunicació, aplegades a l'Institut d'Enginyers de Catalunya, presentaran els projectes professionals més destacats de l’any vinculats amb l’economia circular, com a element imprescindible pel desenvolupament sostenible i econòmic de la societat: Manresa, primer projecte de simbiosi industrial a Catalunya; la reutilització dels residus de la construcció en les obres d’ampliació del Port de Barcelona; reutilització de l’aigua en sectors com la mineria i l’astronàutica; la cadena de valor de l’ús de la fusta provinent de la gestió dels boscos públics; i el Projecte Labdoo, plataforma col·laborativa que permet fer arribar portàtils en desús carregats amb aplicacions educatives a escoles d'arreu del món.

iGenium’17 també inclou una taula rodona per exposar projectes universitaris d’economia circular:

  • OhmPower, sistema de distribució d’energia intel·ligent, modular i distribuït pensat per regular, optimitzar i millorar l’accés a l’electricitat en casos d’escassetat;
  • UP!, creació d’una empresa social que produeix bio combustible sòlid en forma de pèl·lets;
  • (eC)2, de consumidors a generadors energètics al cicle integral de l’aigua;
  • Polieco-sign, material per a mobiliari urbà que genera menys impacte mediambiental.

iGenium’17 finalitzarà amb un diàleg d’experts sobre inversions responsables que analitzarà de quina manera implementar projectes d’economia circular amb la menor petjada de carboni possible. Hi participaran empreses com Nekko Capital i entitats com Origen Ventures Fund, Caixa d'Enginyers i la Fundació Netri, amb l’objectiu d’analitzar un dels sectors disruptius que determinaran l’enginyeria i l’economia del futur. Marta Subirà, secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, serà qui clausurarà la trobada.

La jornada és gratuïta i s’adreça als professionals de l’enginyeria, empreses i consultores, a la indústria, als universitaris i a les administracions públiques.

iGenium’17 està organitzat per Institut d’Enginyers de Catalunya, que reuneix les Associacions d’enginyeria d’Aeronàutics, Agrònoms, Camins, ICAI, Industrials, Mines, Monts, Navals i Telecomunicació, i compta amb el suport d’organitzacions públiques i privades com la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona, la Diputació de Lleida, Forestal Catalana, Caixa d’Enginyers, ICL Ibèria, La Mutua i l’Escola de l’Aigua, entre d’altres.